4 špinavé historky ze vzniku Star Wars
zdroj: Falcon

4 špinavé historky ze vzniku Star Wars

15. 12. 2017 – 11:06 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Sága Star Wars je opět v kurzu – kina začal okupovat již osmý díl série a to znamená, že fanoušci po celém světě opět ožívají. To není špatný výsledek na něco, co mělo tak pohnutý vznik – vzpomněli jsme na čtyři špinavé historky z počátku Hvězdných válek.

4) Studia film nenáviděly (ještě než vyšel)

Možná víte, že Hvězdné války učinily svého otce George Lucase velmi bohatým mužem – platilo to přitom již dávno před tím, než Lucas ságu prodal studiu Disney. Dílem se tak ovšem stalo díky tomu, že Lucase s nápadem na film v 70. letech odmítla prakticky všechna velká studia.

United Artists, Universal i Disney se – v tomto pořadí – všechny shodly, že by jim Lucas měl nabídnout něco vážnějšího. Jediný, kdo na film kývlo, bylo 20th Century Fox.  I to však očekávalo katastrofu a natankovalo do filmu menší částky, očekávajíc katastrofu. To znamenalo, že si Lucas musel (i později během Impérium vrací úder) vypomoct sám, což mu obratem nakonec do klína přihrálo i držení celé značky.

3) Lucas musel opustit režisérskou odborovou organizaci

Jiným příkladem stejného ražení je i skutečnost, že Lucas musel kvůli Hvězdným válkám opustit režisérskou odborovou organizaci Directors Guild of America. Neshody začaly již během Nové naděje, skutečně sbohem si však obě organizace daly až během natáčení Impéria. Důvod? Rigidní nařízení ohledně titulkové sekvence.

Regule DGA zakazovaly něco jako onu úvodní textovou scénu, kdy rolující odstavec popisuje politickou situaci v galaxii. DGA k tomu samozřejmě měla dobrý důvod – nechtěla, aby režiséři mohli libovolně posouvat jména štábu po filmu a tak například minimalizovali roli svého týmu. Lucas však byl kvůli kreativnímu pojetí nakonec DGA pokutován o 30 tisíc dolarů a z organizace vystoupil. To ovšem obratem ovlivnilo i lidi, s nimiž později spolupracoval – neúčast DGA například znamenala, že Steven Spielberg nemohl natočit Návrat Jediho.

2) Harrison Ford a Carrier Fisher měli aférku

Chemie mezi princeznou Leiou a Hanem Solem z plátna nestříkala jenom díky dobrému hereckému přednesu, ale i kvůli tomu, že měla dvojice v průběhu natečení Nové naděje mezi sebou i románek. Fisher bylo tehdy 19 let, Fordovi naopak 33 – a byl ženatý se dvěma dětmi.

Po dokončení Nové naděje dvojice se vztahem skončila a detaily vypluly na povrch teprve loni v pamětech Carrie Fisher vydaných nedlouho před její smrtí. „Shodou náhod“ přitom publikace rovněž čekala na vydání do chvíle, kdy Ford definitivně se ságou skončil…

1) Film zachránila Marcia Lucas

Pravověrní fanoušci Hvězdných válek musejí uznat, že Lucasovu pověst zachránila příliš často šťastná volba jeho kolegů. Především Nová naděje tak skutečně několikrát skoro skončila katastrofou – jak původní scénář, tak i původní sestřih totiž měly ke geniálnímu dílu daleko.

Nejvíce se tak po Lucasovi na tvorbě Star Wars tak, jak je známe, podílela jeho tehdejší žena Marcia. Díky zkušenostem z práce s Martinem Scorsesem měla ve filmařině bohaté zkušenosti a rozeznala, že akční scény jsou nudné a potřebují zcela překopat – včetně finále u Hvězdy smrti. Odsýpající finiš je tak především její zásluhou. Na druhou stranu, právě volba správných kolegů je tak jako onak dílem režiséra.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku