4 skvělí herci, kteří pracovali výhradně pod parou
zdroj: Profimedia

4 skvělí herci, kteří pracovali výhradně pod parou

24. 10. 2018 – 14:44 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Svět filmu není návykovým látkám nikterak cizí, občas se v jeho kuloárech ovšem objeví někdo, kdo vyrazí dech i zasloužilým pijanům. Vzpomněli jsme na čtyři slavné herce, kteří měli (nejen) k láhvi až komicky blízko.

W.C. Fields

Americký komik W.C. Fields byl jedním z největších komiků historie, a to doslova. Hvězda němé éry, která zemřela již před 80 lety, byla vzdor nízkému vzrůstu na svou dobu skoro symetricky zakulacená. Fields se oproti jiným nedal na dráhu radikální diety a přijal své rozměrné já - a jal se jej ještě zvětšit skrze podporování svého pijanství.

Fields byl totiž chronickým alkoholikem, jenž se slavně nechal slyšel, že se opil jenom jednou za život - mezi španělsko-americkou válkou a Rooseveltovým prezidentstvím. I jeho však nakonec po hospodářské krizi, vlivem chatrného zdraví, alkoholismus dostihl, a to byl čas se zpět dostat do formy. Jeho recept ovšem doporučuje asi jen velmi málo trenérů: Fields se totiž rozhodl se na cvičení tak silně opít, aby zapomněl, že vlastně cvičí.

V rámci této snahy jezdil na rotopedu umístěném hned vedle svého rozměrného baru anebo běhal za rozvážkou piva. Zní to jako žertovné historky, ale reportér časopisu Time později uvedl, že jednou Fieldse viděl vypít pět sklenic rumu během dvou hodin, to celé zatímco velikán filmu posiloval s činkami.

W.C. Fields, The Bank Dick zdroj: Universal Pictures

Joan Crawford

Osobní život herečky klasického Hollywoodu Joan Crawford byl podobně dramatický jako její filmy, mimo jiné oscarový biják Mildred Pierce. Crawford byla celkem pětkrát vdaná a vystřídala jak "běžné" muže, tak i filmové kolegy jako Douglase Fairbankse, než nakonec skončila u ředitele sodovkáren Pepsi-Cola.

Herecká dráha je notoricky známá svou náchylností k návykovým látkám, takže jistá míra závislosti na alkoholu (a nekonečná šňůra rehabů) by v jejím případě nebyla nic natolik zvláštního. Právě během manželství s Pepsi však Crawford vyrazila dost možná vstříc nejbizarnější roli své dráhy, americkou tůr propagující nápoj Pepsi. Ironií osudu se ovšem cesta promující nealkoholický drink zvrhla v jednu dlouhou pitku.

Kontrakt Crawford specificky vyžadoval, aby měla při každé 24 hodin trvající zastávce k dispozici vodku Smirnoff, bourbon Old Forester, skotskou Chivas Regal, gin Beefeater a dvě láhve šampaňského Moet & Chandon. Láhev Pepsi neškodila rovněž.

Joan Crawford, film Mildred Pierceová zdroj: Warner Bros. Pictures

Peter O'Toole

Bouřlivák patřící mezi nejlepší herce historie, se sice nejvíce proslavil jako Lawrence z Arábie, O'Toole ovšem sehrál svou roli prvořadého umělce až do vcelku nedávného konce svého života. Jeho tuhý kořínek je o to pozoruhodnější, že O'Toole stihl úspěšně zvládat dvě kariéry najednou - jednu hereckou, a tu druhou notorického alkoholika.

O'Toole měl na triku takovou řadu opileckých historek, že by se i Robert Downey Jr. zadurdil. S příběhy od napadení policisty přes podpálení svého domu až po useknutí vlastního prstu (vše v opilosti, a mnohdy bez pamatování si, jak k tomu došlo) je s podivem nejenže dávno nezemřel vlivem cirhózy, ale i tragické nehody v opilosti.

Dokonce i některé kultovní okamžiky O'Toolovy kariéry vznikaly v těžce podnapilém stavu. Jedna z finálních scén Lawrence z Arábie obsahuje útok velbloudů a pěchoty na ottomanská vojska, O'Toole se ovšem obával, že při jízdě spadne. Mohl se sice přivázat k velbloudovi, v případě pádu však jen riskoval, že bude vláčen za vyplašeným zvířetem. Řešení dilematu bylo prozaické - opít se na pokraj němoty a riziko neřešit.

Peter O'Toole, film Lawrence z Arábie zdroj: Columbia Pictures

Cary Grant

Slavný elegán a milovník ironických hrdinů (a nejspíše bisexuál) patřil prakticky po celou svou kariéru k láhvi alkoholu. Vzhledem k tomu, že Cary Grant se proslavil v éře, kdy slavný filmový hrdina, potažmo prototyp muže, prakticky nemohl být střízlivý, není to natolik překvapivé zjištění. Nakonec však i Caryho Granta dostihlo svědomí a jal se s alkoholem seknout - namísto něj totiž našel nového přítele v LSD!

Ačkoliv není tento halucinogen doslova návykový v tradičním smyslu slova, lze si rozhodně vypěstovat mentální návyk na jeho užívání. A Cary Grant si LSD dopřával mocně a často. Stal se dokonce velmi vokálním proponentem LSD a pokud by látka nebyla počátkem 70. let dána do ilegality, ale naopak komerčně legalizována, dost možná by Grant byl tváří její reklamní kampaně.

Traduje se totiž, že Grant na drogu navedl nemalý počet dalších lidí včetně Judy Balaban, dcery tehdejšího prezidenta studia Paramount. Paradoxně se tak přitom stalo jeho popisováním nejdivnějších věcí, které na LSD uviděl - třebas včetně rozcupovaných kusů dětí a obřích penisů. Jeho tripy rovněž nebyly vždy jenom plné éterické nirvány, dle Grantových slov totiž zažil i okamžik "naprosté svobody", čímž měl ovšem rovněž na mysli i svobodu nad kontrolu svěračů.

Cary Grant a Paula Raymond, film Crisis zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Zatím bez komentáře, buďte první!