4 nejdivnější školy na světě
zdroj: tisková zpráva

4 nejdivnější školy na světě

4. 9. 2017 – 15:20 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Školní rok opět klepe na dveře a lavice se tak znovu zaplní nadšenými (i těmi dalšími) študáky! Zatímco české školy jsou si většinou podobné jako vejce vejci, v zahraničí se děti občas učí v tom nejroztodivnějším prostředí. Vybrali jsme patero škol, do nichž byste i vy chodili rádi.

4) Bangladéšské říční školy

Jaké by to asi bylo, studovat přírodovědné popisy meandrů a ryb přímo uprostřed řeky? Rok co rok si to zkouší studentů v Bangladéši, státu postiženém rozsáhlými povodněmi, které místní donutily část infrastruktury - včetně 100 škol operovaných místními neziskovými organizacemi - přesunout právě na lodě. Každá ze školiček, či spíše plovoucích tříd, má k dispozici internet, notebook a solární napájení, výhodou rovněž je, že může své studenty sbírat a vysazovat přirozeně po cestě řekou. Od počátku iniciativy v roce 2002 říční školy vychodilo na 70 tisíc dětí.

3) Čínská jeskynní škola

V čínské provincii Guizhou byla donedávna uvnitř rozsáhlé otevřené jeskyně poblíž vesničky Miao umístěna škola vyučující osm tříd po 186 studentech! Nešlo o místo zvolené pro parádu. Chudá oblast Říše středu ustanovila jeskynní školu v roce 1984 jednoduše kvůli limitovaným zdrojům na postavení školy. Někteří ze studentů cestováním denně trávili až šest hodin času. Centrální vláda však školu vzdor jisté unikátnosti nedávno zavřela s tím, že její fungování nedělá Číně v zahraničí dobré jméno.

2) Indická škola na peróně

Indická učitelka Inderjit Khurana v 80. letech při cestě do školy na místních notoricky plných vlakových nástupištích často potkávala žebrající děti - časem se tak jala je na nástupišti i "doučovat". V průběhu let takto vnikl program Ruchika School Social Service Organization, který od roku 1985 nízkonákladově na perónech učí děti, které by jinak na návštěvu škol neměly prostředky.

1) Podzemní základka Abo

Víte, co dovede vyučování skutečně škaredě přerušit? Detonace vodíkové pumy! Obyvatelé městečka Artesia v Novém Mexiku se proto na vrcholu studené války rozhodli vybudovat protiatomový kryt, který měl pro úsporu nákladů v mírovém čase (čili doposud nastálo) sloužit i jako škola. V podzemní škole Abe takto fungovala po řadu let místní základka, bezpečně připravená ustát i výbuch dvacetimegatunové pumy. Abe byla v roce 1995 však uzavřena kvůli přílišným nákladům na údržbu.

Zatím bez komentáře, buďte první!