4 nejdivnější politické momenty před 10 lety
zdroj: Profimedia

4 nejdivnější politické momenty před 10 lety

19. 10. 2017 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Česko se znovu ponořilo do volebního šílenství. Skoro by se mohlo z médií zdát, že aktuální kauzy jsou tím nejdivnějším, co politikou u nás kdy hýbalo. Lidská paměť je však krátká – připomeňte si proto, jaké podobně divné okamžiky hýbaly světem politiky u nás i jinde přibližně před deseti lety.

4) Grossův byt

Dá-li se v naší politice najít jedna aféra, která postihla současnou generaci nejvýrazněji, pak to byla právě nekonečná absurdita kolem Grossova bytu. Mladý politik, který jenom o pár měsíců dříve z plakátů hřímal o upřímnosti, byl najednou obviněn z koupi bytu, jehož cena se pohybovala vysoko nad prokazatelný plat. Scény, jako snaha vysvětlit zdroj peněz u nemajetného strýce, nakonec zlomily vaz Grossovi i celé vládě. Paradoxem je, že byt v hodnotě čtyř milionů není ve srovnání s jinými pozdějšími kauzami vlastně sotva drobný majetek.

3) Graigova aféra

Posuneme se do USA, kde se bizarních afér událo přece jenom vícero. V roce 2007 například došlo na poněkud zvláštní nabídku ze strany konzervativního republikánského senátora Larryho Craiga, který byl na letištních toaletách chycen, kterak nabízí policejní volavce sex za úplatu. To samo by v konzervativních Státech byla politická sebevražda, republikánskému politikovi však přitížilo to, že ona volavka byl muž.

2) Bush napaden botou

Útok, který vstoupil do historie jako zřejmě nejdivnější pokus o atentát v historii, si v ničem nezadá ani s českými prezidentskými momentkami - například vyvěšením hradních trenýrek. Na tak došlo těsně před koncem Bushovy vlády v prosinci 2008, když se americký prezident objevil na tiskové konferenci po boku iráckého premiéra. Jeden z novinářů, Mutadhar al-Zaidi, si najednou sundal boty a obě vrhl po Bushovi - ten se však oběma profesionálně vyhnul. Incident zpopularizoval útoky botou, i když svému pachateli vynesl devět měsíců ve vězení.

1) Cheneyho lov lidí

Také vám přišla nehoda policejního BMW poněkud zvláštní? 11 let nazpět si v USA užívali tak trochu podobné situace, když viceprezident Dick Cheney si během lovu spletl 78 let starého právníka Harryho Whittingtona za zvěř, a střelil nebožáka do vrchní části trupu. Zprvu se zdálo, že jde jenom o povrchová zranění, Whittingtona však v důsledku penetrace hrudi postihl i slabší infarkt, což situaci neubralo na absurditě. Právník se později na tiskové konferenci omluvil za vše, "čím musel viceprezident projít" v důsledku střelby.

Zatím bez komentáře, buďte první!