4 nejdivnější klony Jamese Bonda
zdroj: Vertical Ent.

4 nejdivnější klony Jamese Bonda

3. 8. 2017 – 16:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Akční překvapení roku slibuje snímek Atomic Blonde: Bez lítosti, který bude od tohoto čtvrtka 3. 8. k vidění i v tuzemských kinech. Snímek, v jehož hlavní roli se představí Charlize Theron, zjevně kopíruje styl špiónských filmů, a bondovek zvláště – jenom tak činí s ženou, nikoliv mužem v hlavní roli. Zdaleka však nejde o nejpřekvapivější variaci agenta 007. Za půl století jeho filmové kariéry se zrodily i daleko bizarnější kolegové.

4) Sabata

Nápad vzít koncept Jamese Bonda a přesadit jej do jiné éry, není nikterak nový - podobně ostatně prapůvodně vznikl třebas i Indiana Jones. Ale jenom Sabatovi se v 70. letech podařilo klon agenta 007 úspěšně přesunout na divoký západ klasického italského ražení.

Série byla však velmi populární a dočkala se i dvou pokračování. Nechyběly ji ostatně variace na jiné "typicky bondovské" momenty jako sezení se záporákem u večeře nebo celá baterie dívčích poprsí, které měly větší kalibr než šestiraňáky hlavních postav.

Sabata zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

3) Agent W4C

Naopak velmi dobře známý je dost možná bondovský klon z filmu Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Fousky. Tentokrát nejde ani tak o to, že by zdejší agent byl špatný nebo divný - titulní frajer naopak splňuje všechny atributy bondovsky říznutého představitele. Fígl je v tom, že ve zdejším provedení mu daleko lépe konkuruje nebohý československý účetní s tváří Jiřího Sováka.

Nejde samozřejmě o jedinou parodii na bondovky - jednu s Woodym Allenem jako Bondem dokonce o pár let dříve natočili i pár let předtím na západě. Jednalo se o původní Casino Royale. Jde však zřejmě o jediné utahování si z postavy 007, která byla myšlena jako hyperbola už v románech Iana Fleminga, které je postaveno celé na tom, že superagenta přelstí i totální nýmand.

Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky zdroj: Filmové studio Barrandov

2) Brutální Nikita

Charlize Theron není ani zdaleka první ženskou variací na Jamese Bonda, a určitě už vůbec není poslední. Ze starších "Jane Bond" však nespíše nejvíc zaujme Brutální Nikita Luca Bessona, který aktuálně v kinech žadoní o diváky svým Valeriánem - což je ostatně takový James Bond ve světě na způsob Hvězdných válek.

Nikita je pozoruhodná kvůli o fous střízlivějšímu pohledu na fenomén fiktivního superagenta (superagentky...). Hlavní hrdinka je totiž do tajné služby naverbována za trest a z bondovských kulis se snaží spíše utéct, než aby plnila úkoly na objednávku. S tím se pojí skutečnost, že akční scény jsou spíše dramaticky chaotické než vypulírované choreografické. Inu, nejde zkrátka o antibondovku jenom v jednom smyslu!

Brutální Nikita zdroj: Vapet Production

1) Liliput Bond

Když se Filipíny na počátku 80. let rozhodly natočit vlastní parodii bondovek, bylo jasné, že tak nehodlají učinit přehršle ordinérně. A tak se v hlavní roli ocitl Weng Weng, místní populární liliput, který však vzdor své objektivně menší fyzické atraktivitě zdědil nemlich všechny bondovy schopnosti. Ecce humor!

Weng Weng nejenže se muchluje s každou druhou ženskou na plátně, ale rovněž přelstí či přímo zbouchá i každého záporákova nohsleda. Díky výrazně menšímu rozpočtu je navíc film natočen tak lacině, že by všechny akční (i jiné) scény působily humorně, i kdyby v nich kmital Sean Connery.

Jen pro tvou výšku zdroj: Umbrella Entertainment

Zatím bez komentáře, buďte první!