4 důvody, proč jsou vánoce nejhorší období roku
zdroj: Profimedia

4 důvody, proč jsou vánoce nejhorší období roku

21. 12. 2017 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Mělo by to být nejklidnější období v roce, rok co rok se však mnozí kvůli vánocům především stresujeme. Máme k tomu ovšem často dobré důvody – přinášíme čtyři nejvýznamnější důvody, proč jsou vánoce nejhorší část roku!

4) Úrazy

Ať mluvíme o uvíznutých kostech nebo pádech při bruslení nebo všeobecné úrazy způsobené testováním nových dárků, vánoce jsou u záchranářů notoricky neoblíbeným obdobím. Ničemu nepomáhá ani předčasné „zkoušení“ silvestrovské pyrotechniky…

K tomu přidejte kluzkou vozovku, na kterou by v této části roku došlo tak jako tak – a pravda se vyjeví. Nikdy jindy v roce se nesejde taková míra nejrůznějších rizikových činností jako na vánoce!

3) Požáry

Nejen záchranáři a doktoři, ale i hasiči mají na konci roku tradičně pohotovost. Důvody jsou nemlich stejné jako výše – dnes sice už na stromečcích nehoří běžné svíčky, takže je riziko požáru výrazně menší.

Levné dělobuchy, prskavky i laciná světýlka však přesto čas od času umějí nepříjemně překvapit…

2) Krádeže

Co jsme získali na klidu skrze lepší požární bezpečnost, je draze vykoupeno zvýšením kriminality. Vánoční trhy a nákupy jsou pověstné pohybem mnoha jednotlivců, kteří u sebe nosí velké obnosy peněz a/nebo drahé komodity.

Není asi obtížné si představit, jaký je důsledek – během vánoc tak vzrůstá objem malých krádeží i loupežných přepadení. Mnozí mladí lidé kvůli cestě za rodinami rovněž opouštějí své byty – a tak dávají rovněž všanc vše, co vlastní. Ale ještě není nejhůře, protože během vánočních svátků rovněž roste šance na…

1) Osamění (a sebevraždy)

Období dvou týdnů před vánoci je vrcholem rozchodů mezi páry – možná, že lidé nechtějí potkávat rodiny svých nedrahých poloviček, možná chtějí ušetřit za dárky, snad třeba bilancují na konec roku. Výsledek je však totožný – ruku v ruce s opakováním toho, že vánoce jsou veselé období, kdy má být rodina pospolu, je během vánoc rekordní počet lidí o samotě, poslouchajíc, že by o samotě být neměl.

Vzdor očekávání vánoce ve skutečnosti nejsou vrcholným obdobím sebevražd – toto pochybné prvenství patří jarním měsícům. Nelze však popřít, že vánoční osamění u mnohých zasévá myšlenky právě na potenciální ukončení života. To by však z vánočního období takoví lidé ještě vyšli lacino!

Zatím bez komentáře, buďte první!