4 dětští herci, které jejich sláva potopila
zdroj: Profimedia

4 dětští herci, které jejich sláva potopila

21. 7. 2016 – 10:09 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Fanoušci Harryho Pottera by tuto sobotu (23.7.) měli pozvednout číše - kritické 27. narozeniny totiž slaví představitel někdejšího malého čaroděje, Daniel Radcliffe. Ačkoliv stále hledá roli, která by se vyrovnala jeho dávným počátkům, Radcliffe se s dětským herectvím popral výrazně lépe než jiní jeho kolegové. Vlastně lze skoro říct, že dětští herci by měli být postaveni mimo zákon - nebezpečně mnoho z nich končí velmi špatně, a má to své logické důvody.

Edward Furlong
Když se řekne "Edward Furlong", většina z vás si zřejmě jasnou tvář hned nevybaví. Stačí však zmínit jméno "John Connor" a dodat "Terminátor 2" a hned je vyjasněno. Kultovní akční film, který nedávno slavil 25 let od své premiéry, do značné míry stál a padal na dětském herci představujícím budoucího spasitele lidstva. Pro Furlonga šlo o klíčovou roli a v dalších letech si užíval rostoucí kariéry. Velmi rychle se to však změnilo.

Už v patnácti letech chodil Furlong na tajnačku se svou 29 let starou učitelkou. Vztah v kritické fázi dospívání pořádně zamíchal teenagerovou hlavou. Když se s Furlongem holčina po šesti letech rozešla, údajně ji Furlong bil. Nebylo to poprvé, co zazněla podobná obvinění. Furlong si sám vypěstoval pověst opileckého a drogově závislého násilníka, což vedlo i ke konci jeho kariéry. Dodnes je sice k vidění ve filmech, obvykle však přinejlepším béčkového až céčkového charakteru.

Edward Furlong jako John Connor (Terminator 2) zdroj: tisková zpráva

Jeremy Jackson
V 90. letech nebyl za dětského hrdinu jenom Furlong, ale i Jeremy Jackson jako sympatický Hobie z Pobřežní hlídky! Chlapec, který s dost možná nejpopulárnějších seriálem 90. let v podstatě vyrostl, ještě před Pobřežní hlídkou zaskóroval s reklamou pro Mattel, role Hobieho byla však nejvýznamnější. Spolu se slávou však přišly i rizikové dary – Jackson sám uvedl, že s hraním v Pobřežní hlídce po devíti letech skončil kvůli své drogové závislosti.

Jackson se sice z problémů později dostal, ačkoliv sám uvedl, že dětské role mu zvýšily ego do nadlidských rozměrů, což se stalo součástí jeho problémů. Naposledy loni se však objevila informace, že Jackson pobodal muže, který jej napadl a pokusil se jej okrást. Jakkoliv Jacksona policie propustila, je evidentní, že zrovna v klidu dnes nežije.

Jeremy Jackson zdroj: Profimedia

Macaulay Culkin
Když se to vezme kolem a kolem, už dětské role Macaulaye Culkina byly věru prazvláštní. Není proto překvapivé, že někdejší hvězda nejpopulárnějších filmů své éry - Sám doma 1 a Sám doma 2 - sama vyrostla v notného podivína. Dospělý Culkin je dle vlastních slov závislý hned na několika antidepresivech, krom toho byl v roce 2004 rovněž zatčen za držení malého množství marihuany.

Navzdory tomu, že vypadá jako o pár let mladší kopie o dvacet let staršího Roberta Carlyla, dnes prakticky vůbec nehraje. A pokud, tak si vybírá libové role, například sériového vraha ve filmu Party Monster. Nežije však zcela v ústraní, je totiž členem rockově-komediální formace Pizza Underground. Ačkoliv tak z krizových let vyšel se ctí, někdejší sláva se na něm bezpochyby podepsala.

Macaulay Culkin zdroj: Profimedia

Tatum O’Neal
Dost možná nejsmutnějším příběhem slavné dětské herečky však byla Tatum O’Neal. Svého času desetiletá a nejmladší držitelka Oscara - za film Papírový měsíc, v němž hrála spolu se svým otcem - se dle svých slov k alkoholu a drogám dostala ještě v devíti letech. Protože neštěstí nechodí o samotě, ve dvanácti ji prý obtěžoval dealer jeho otce. Velmi rychle vyspěla a byla mimo jiné i první láskou Michaela Jacksona. Jako mnoha jménům výše jí sláva stoupla do hlavy.

Během 80. let se zdálo, že se situace uklidnila - Tatum se provdala, měla tři děti a kariéru herečky a celebrity více méně pustila k vodě. Závislost na heroinu a dalších drogách však nakonec způsobila rozvod, v jehož rámci navíc přišla o opatrovnictví nad dětmi. Ačkoliv od nového tisíciletí občas znovu hraje, naposledy v roce 2008 se dostala při nákupu drog do potyčky se zákonem.

Problémových dětských herců je samozřejmě podstatně více - od Lindsay Lohan po Britney Spears. Nakonec, nejde o překvapivý fenomén. Samy životopisy slavných se shodují, že být v kritické fázi dospívání vystaven stresu slávy i nekritickému obdivu - a výdělkům, a návykovým substancím - může mít zdrcující vliv.

Tatum O'Neal a Ryan O'Neal ve filmu Papírový měsíc zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!