3 nejšílenější soukromé školy
3 nejšílenější soukromé školy | zdroj: tisková zpráva

3 nejšílenější soukromé školy

12. 9. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Stejně jako každý rok zvěstuje počátek září i příchod nového školního roku. V průběhu měsíce se žactvem a studenty zaplní nejen státní, ale i mnohé soukromé školy. Ačkoliv obvykle jsou tyto spojovány s vyšší kvalitou vzdělání, anebo alespoň rychlejší cestou k titulu, existuje i několik soukromých škol, které si v ničem nezadají s blázincem. Vzpomněli jsme na trojici z nich.

Waldorfská škola
O tomto typu učení jste dost možná slyšeli i v českém prostředí - není se čemu divit, Waldorfská škola byla založena rakouským filozofem Rudolfem Steinerem, jehož vliv byl na přelomu 19. a 20. století silný i v tehdejším Rakousku-Uhersku. Jeho ideje na první pohled nepůsobí nikterak zvláštně - pedagog waldorfské školy má podporovat individuální kreativitu a rozvoj dítěte jako jednotlivce. Nakonec i z tohoto důvodu se model waldorfské školy stal nejrychleji rostoucím alternativním školstvím globálně.

Již rozdělení dětí dle jejich temperamentu či rasy je poněkud diskutabilní z hlediska jejich rozvoje - uzavření do osobního ghetta je málokdy úplně rozumný krok. Hlavní problém je, že velká část Steinerových postupů byla založena na pseudovědeckých tezích kolem karmy, astrologie nebo reinkarnace. Asi tak nepřekvapí, že zakázány jsou pokročilé technologie, nicméně ani výuka přírodních věd nepatří mezi nejžhavější trendy. Snad teď přikyvujete, protože "počítači je dnes svět přece přeplněný". Jenže pokrok nikdy nespí a skutečnost, že tenhle text nyní čtete na počítači, vás v takovém případě usvědčuje z lehkého pokrytectví.

Waldorfská škola Waldorfská škola | zdroj: tisková zpráva

Maharišiho škola
Svůj podíl ujetých škol, kde řekli jasné "Ne!" racionálnímu uvažování, však najdeme i na západě. Maharišiho škola, pojmenovaná podle indického filozofa Mahariši Maheše Jógi (jež se proslavil zejména duchovním poradenstvím kapely Beatles), se tak například zaměřila především na rozšiřování hranic vědomí pomocí transcendentálních meditací, to celé se záměrem dodat studentům znalost tak užitečných schopností jako je mimosmyslové vnímání, létání anebo neviditelnost. Dnešní studenti se prý sice dočkají i "tradičního" vyučování, meditacím se však stále musejí několikrát denně věnovat.

Pokud byste snad uvažovali o umístění svých dětí do Maharišiho školy za trest, za špatné chování, připravte se na studenou sprchu. Alespoň jeden rodič anebo opatrovník se totiž musí transcendentální meditaci naučit spolu se svým dítětem. Tuto reálnou verzi Bradavic najdeme krom Anglie také v Austrálii a Americe, zcela první instituce však bylo založena s podporou rozpočtu britského ministerstva školství. Rozšiřování škol po světě pak již vzbudilo pro jejich náboženskou, prakticky okultistickou náturu řadu obav. Kolik absolventů se stalo dopravními piloty, bohužel není známo.

Maharišiho škola Maharišiho škola | zdroj: tisková zpráva

 

Internát Burgess Hill
Zatímco u nás je svoboda dávaná dětem poměrně novým tématem vzdělávání, na západě mají spoustu výdobytků již za sebou. Mezi ně patří i anglický dívčí internát Burgess Hill, který k dětské duši v 60. letech přistupoval věru kreativně. Jeho cílem totiž bylo, aby dítě v první řadě objevilo samo sebe. To v praxi znamenalo, že chlapci a děvčata na Burgess Hill mohli nadávat, ignorovat čistotu, studovat jen, když se jim zachtělo anebo si třeba ve třídě zapálit cigaretu.

Kouření bylo kantory Burgess Hill dokonce přímo podporováno jako vynikající sociální aktivita - z dobových rozhovorů s učiteli vyplývalo, že " budou o zlozvycích svých studentů raději vědět, než aby je tito před nimi tajili". Studium založené především na sportu, kreslení a jiných formách umění tak v součtu připomínalo spíše pobyt v rockovém klubu než vzdělávací instituci. Není zřejmě šokující, že Burgess Hill později přerušil činnost, dost možná vlivem překvapivé exploze těhotenství a rakoviny plic v žactvu.

Burgess Hill zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku