3 nejděsivější skutečná zmizení
zdroj: tisková zpráva

3 nejděsivější skutečná zmizení

6. 10. 2016 – 19:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Se čtvrtečním filmem Dívka ve vlaku pomalu již začíná další kolo oscarové sezóny. Po jarních a letních bijácích to znamená nárůst klidnějších, dramatičtějších snímků. V Dívce ve vlaku se představí Emily Blunt jako svědkyně možného únosu, snímek sám přitom vznikl na motivy stejnojmenné dobře prodávané knihy Pauly Hawkins. Není se čemu divit – záhadná zmizení jitří lidskou představivost ve fikci stejně jako v realitě. Znáte trojici nejděsivějších?

Ben Padilla a zmizelý Boeing
Nevysvětlitelná ztráta pilotů patří mezi nejděsivější moderní příběhy vůbec - příběhy jako ten Amelie Earhartové ovšem obvykle patří do období před vynálezem satelitních lokátorů, a dokonce i zmizení MH-370 lze "alespoň" vysvětlit sebevražednými sklony pilota či poruchou navigace. Pak je tu však zmizení pilota Bena Padilly, který se v roce 2003 ztratil s (prázdným) Boeingem-727, to celé... aniž by daný stroj uměl pilotovat.

Pilot a mechanik Padilla zmizel po startu z Angoly, kam předtím dorazil jako šéf mechaniků dohlédnout na opravu stroje. Po dokončení opravy však letoun bez povolení odstartoval k nebesům a od té doby nebyl dodnes nalezen. Vzhledem k dějišti po 11. září 2001 přitom případ vyšetřovalo hned několik amerických agentur v očekávání, že zmizelý Boeing to co nevidět zaparkuje do Bílého domu. Tím však mystéria nekončí - nejenže totiž Padilla neměl výcvik na pilotáž tak velkého stroje, ale na palubě byl před startem rovněž viděn konžský občan John Mikel Mutantu (!). Vyšetřování proto pracovalo krom terorismu s tezí, podle níž mohli oba v oslavě vyrazit na opilecký let či byla ztráta stroje složitým pojistným podvodem.

To druhé však poněkud vylučuje skutečnost, že Padilla se dodnes nenašel, ale také skutečnost, že podle dispečerů Boeing před startem prapodivně po runwayi jezdil ze strany na stranu, skoro jako kdyby někdo zápasil o ovládání. Snad si jeden či druhý rozmyslel létání pod vlivem, snad šlo jenom o dojem, snad za tím bylo něco víc. Vládní ani soukromá vyšetřování však nedošla k ničemu. FBI samotná mezinárodně vedené vyšetřování ukončila v roce 2005 bez vysvětlení, pouze dodávajíc, že pokud by stroj přistál na jiném letišti v doletu, musel by si toho někdo všimnout. Snad tedy spadl do moře. K ničemu nedošla ani rozsáhlá studie nevládního Air & Space Magazine, která vznikla o pět let později.

Joseph B. Padilla zdroj: tisková zpráva

Správci majáku z Flannan Isles
Podstatně dále v historii lze najít další bizarní zmizení, tentokrát v prosinci 1900 na souostroví Flannan Isles poblíž skotských břehů. Trojice mužů, Thomas Marshall, James Ducat a Donald MacArthur, zde nastoupila pravidelnou šichtu v udržování jednoho z místních majáků v provozu. Služba měla trvat jenom 14 dnů... Během turnusu si však pár dnů po velké bouři kolem plující námořníci všimli, že maják nesvítí. Když k majáku vyslali záchranný oddíl, čekal je nález, který stále nemá vysvětlení.

Nejenže trojice nebyla přítomná, v místě však byla celá řada znepokojivých indicií. V první řadě se samozřejmě nabízí vysvětlení, že trojici smetla zmíněná bouře - to však popírá jak nález pršipláště jednoho z nich, indikujíc, že nebyl použit, tak i záznam v deníku nějaký čas po bouři samotné. Instrukce posádky majáku přitom zakazují společné opuštění prostor - trojice je samozřejmě mohla porušit, za jakým účelem by to však dělala? A proč zmizela dohromady?

Aby toho nebylo málo, maják samotný byl zamčen, což dále vrhá pochybnosti na náhlé zmizení. Správa majáků ve svém vyšetřování došla k tomu, že jeden z mužů zřejmě opustil maják v nepřízni počasí bez dostatečného vybavení a zbytek se jej vydal hledat. Prostoru majáku uvnitř však byly dobře udržované a nic nenasvědčovalo, že by zmizení přišlo najednou - tak, jak se dá očekávat při improvizované záchraně kolegy. Mezi pozdější hypotézy patřilo smetení trojice nečekaně silným tlakem vlny narážející na pobřeží či kombinace více vln, jež mohla smést jednoho muže a ostatní vyslat na záchranu, jen aby je zastihl stejný osud. Jistě to však nikdy nezjistíme.

Maják zdroj: tisková zpráva

Sodderovic děti
Psaly se Vánoce 1945, když rodinu Sodderů v noci v jejich domě v městě Fayetteville v Západní Virginii probudil požár. Pět z deseti dětí oheň uvěznil ve vyšším patru a než přijeli hasiči, tragicky si vzal jejich životy. Tak zní alespoň oficiální vysvětlení případu - prvním z více problémů je skutečnost, že hasiči nenalezli v troskách domu žádné tělesné ostatky. Těla ani kosti se nikdy nenašla, což donutilo rodiče George a Jennie přijít s tezí, že děti byly ve skutečnosti uneseny - a požár byl založen k zakrytí stop únosu.

Oficiální vyšetřování tím původně vzdor protestů rodičů skončilo. Absence těl nikomu nepřišla divná - konec konců, třeba shořely beze stop? Stejně tak však nikomu nepřišlo divné ani vysvětlení původu požáru ve vadné elektroinstalaci, to celé navzdory skutečnosti, že po velkou část požáru v době svítila světla a fungovala elektřina. Zrovna tak se nikdo nezabýval ani přestřiženým telefonní kabelem (!), kvůli němuž přijeli hasiči tak pozdě.

Rodiče po požáru přišli s tím, že nedlouho před požárem jim jako italským imigrantům vyhrožovalo duo jiných Italů, že budou pykat za své zesměšňování Mussoliniho vlády. K tomu se navíc přihlásily svědkyně, které údajné patero dětí viděly po požáru v doprovodu dvou Italů. Případ nebyl nikdy dále vyšetřován, je tak samozřejmě možné, že vše je jenom shoda okolností a hysterie kolem jednoho požáru. Co však může být děsivější než možnost, že někdo beze stop a především bez vyšetřování unesl pět dětí, jež rodiče nikdy nenašli - živé, či mrtvé?

Hořící dům zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!