3 důvody, proč vaše novoroční předsevzetí neuspějí
zdroj: Profimedia

3 důvody, proč vaše novoroční předsevzetí neuspějí

18. 1. 2018 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Dali jste si s novým rokem nové předsevzetí? Zkontrolujte náš návod a zjistěte, jestli máte dobré předpoklady na jeho splnění!

3) Berete si toho moc

Chcete začít žít zdravěji? Přestat kouřit? Začít více sportovat? Být bohatý a slavný? Nejspíše ideálně vše dohromady – a to je právě ta chyba. Novoroční bilancování nutí lidi do životních změn „k lepšímu“, těžko však očekávat, že se podaří všechny změny nakopnout najednou. Den má jen 24 hodin a existují obvykle dobré důvody, proč jste všechny radikální změny nestíhali doposud.

Začněte tedy spíše menšími dávkami – a teprve postupně si je skrze odškrtávání plánu zkuste navyšovat. Namísto uběhnutí maratonu hned z kraje ledna si zatím zkuste častěji dávat procházky a možná dvakrát do týdne zkuste běžet. Namísto superzdravé stravy prostě omezte jeden typ pokrmu – prozatím. Vše je lepší rozmělnit do menších cílů a delší časové periody. Konec konců, nirvána není cíl, ale stav!

2) Nekombinujete nové skloubit se starým

Řekněme, že jste se rozhodli od nového roku každý den uběhnout pár kilometrů. Skvěle, víte však, kam nový cíl vměstnáte? Co namísto snahy vyběhnout mezi návratem z práce a spánkem (stejně se vám nebude chtít) zkusit nové cvičení spojit s cestou domů? Mezi oběma body se stejně musíte přepravit, co tak nakombinovat nový zvyk na starý úkon?

Nejenže má totiž den těch mrzkých 24 hodin, ale co hůře, naše opičí mozky nejsou s to udržet koncentraci na nový styl života po celou tuto dobu. Jestli jste od nového roku pod postelí nenašli nová ropná ložiska (a stále tak musíte chodit do staré práce) nebo se nerozvedli od rodiny, jen stěží budete mít čas a/nebo energii na to zvládat vše doposud a k tomu něco navíc… Pokud to chytře nespojíte.

1) Nemotivujete se odměnou

Co máte z toho, když začnete více cvičit? Tedy, pomineme-li vyšší věk dožití a lepší pocit z endorfinů? Nejspíše v aktuálním stavu: nic. Krom více starostí. Naše zvířecí mozky ale umějí jenom málokdy a velmi nerady plánovat cokoliv na roky dopředu. A endorfiny můžete rozvířit i pomocí kokainu. Takže co ze svého předsevzetí vlastně krátkodobě máte?

Pokud stále nenacházíte odměnu, nějakou si vymyslete. A ideálně ji sdělte svým blízkým. Jestli přestanete pít, odvděčte se dovolenou. Pokud začnete běhat, kupte si motorku. Za zdravější jídelníček se odvděčte opulentní superdrahou večeří. Anebo prostě spáchejte jiné, méně konzumní a šílené ideje, které se vám motají hlavou. Podstatné je se k novým cílům náležitě namotivovat – a pokud s tím má souviset nějaká neřest, tak ať. Když se kácí les, tak holt létají třísky.

Zatím bez komentáře, buďte první!