10 českých hokejistů s největší účastí na MS
MS 2015 | zdroj: Profimedia

10 českých hokejistů s největší účastí na MS

3. 4. 2016 – 17:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

S blížícím se Mistrovstvím světa v ledním hokeji 2016 jsme pro vás připravili článek o našich hokejistech, kteří se nejvíckrát zúčastnili mistrovství světa.

1. David Výborný

Počet odehraných MS : 12

David Výborný svůj první zápas v NHL odehrál 7. října 2000 za tým Columbusu Blue Jackets proti Chicagu Blackhawks a první gól v NHL střelil o týden později chicagskému brankáři Robu Tallasovi. Jihlavský rodák je pětinásobným mistrem světa. Poprvé se jim stal v rakouské Vídni (1996). Více.

David Výborný zdroj: tisková zpráva

2. František Kaberle

Počet odehraných MS : 10

František Kaberle je bývalý český hokejový obránce. Je členem Síně slávy českého hokeje. František s hokejem začínal v rodném Kladně, kde se také poprvé, v sedmnácti letech, dostal do A-týmu mužů. Zde odehrál čtyři sezóny a odešel za nabídkou, která přišla ze švédského MoDo Hockey Örnsköldsvik. Roku 1995 si poprvé oblékl národní dres a odjel na mistrovství světa. Více.

František Kaberle zdroj: tisková zpráva

3. Jaromír Jágr

Počet odehraných MS : 9

Jaromír Jágr je český lední hokejista hrající za klub New Jersey Devils v NHL. V době výluky NHL v sezoně 2012/13 působil v extraligovém klubu Rytíři Kladno. Dříve v NHL působil v klubech Pittsburgh Penguins, Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars a hrál také Kontinentální hokejovou ligu za Avangard Omsk. V NHL vyhrál dvakrát Stanley Cup, pětkrát byl vítězem kanadského bodování a stal se historicky nejlepším Evropanem hrajícím v NHL. Více.

Jaromír Jágr zdroj: tisková zpráva

4. Roman Čechmánek

Počet odehraných MS : 8

Narodil se ve Zlíně (tehdy ještě Gottwaldov), kde s hokejem začínal. Svojí premiéru v nejvyšší soutěži zažil ještě ve své vojenské službě, kdy se oblékl do dresu Zlína a později taktéž Dukly Jihlavy. Poté však z naší nejvyšší hokejové scény na dlouhou dobu zmizel do druholigového Hodonína. Zlom pro Romana nastal až s nástupem tzv. "Vsetínské éry". Více.

Roman Čechmánek Roman Čechmánek | zdroj: Vlastní foto autora

5. Martin Procházka

Počet odehraných MS : 8

Martin Procházka je bývalý český profesionální lední hokejista. Je mnohonásobný český reprezentant - mistr světa z let 1996, 1999, 2000 a 2001 a vítěz ze Zimních olympijských her 1998. Více.

Martin Prochazka Martin Prochazka | zdroj: Vlastní foto autora

6. Pavel Patera

Počet odehraných MS : 8

Pavel Patera je bývalý český profesionální lední hokejový útočník, olympijský vítěz, čtyřnásobný mistr světa, mistr tří lig (české v klubu HC Vsetín, ruské v klubu Avangard Omsk a švédské v klubu Färjestads BK). Po sezóně 2014/2015 ukončil sportovní kariéru. Je členem Klubu hokejových střelců deníku Sport a Síně slávy českého hokeje. Více.

Pavel Patera zdroj: tisková zpráva

7. Jiří Dopita

Počet odehraných MS : 8

Jiří Dopita je český hokejový trenér a bývalý útočník, reprezentant, olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa. Byl majitelem klubu HC Olomouc, kde po ukončení aktivní kariéry působil i v roli asistenta trenéra. Od roku 2015 je trenérem klubu HC Oceláři Třinec. Více.

Jiří Dopita Jiří Dopita | zdroj: Vlastní foto autora

8. Milan Hnilička

Počet odehraných MS : 8

V letech 1989-92 chytal za kladenský ligový tým a poté, ve svých 19ti letech, odešel do USA, protože se chtěl probojovat do NHL. To se mu nepovedlo, a proto hrál v USA pouze nižší soutěže. Po pár letech se vrátil zpět do České republiky, kde hrál dva roky ve svém mateřském klubu (Kladno) a poté odešel do pražské Sparty. V létě 2010 ukončil kariéru a stal se sportovním manažerem Mladé Boleslavi. Více.

Milan Hnilička Milan Hnilička | zdroj: tisková zpráva

9. Jaroslav Hlinka

Počet odehraných MS : 8

Jaroslava Hlinku přivedl poprvé na zimní stadion jeho otec. Jaroslavovi byli čtyři roky, když se začal na Štvanici připravovat v ČLTK. Když mu bylo čtrnáct let, projevila o něj zájem Sparta, do které také záhy přestoupil. Na svoji extraligovou premiéru si nepamatuje, rozpomíná si však na první gól. Více.

Jaroslav Hlinka zdroj: tisková zpráva

10. Petr Čáslava

Počet odehraných MS : 8

Petr Čáslava je český profesionální hokejista. Od roku 2003 pravidelně nastupuje za českou hokejovou reprezentaci. Více.

Petr Čáslava zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!