V předvečer Štědrého dne zemřela herečka Luba Skořepová
zdroj: TV

V předvečer Štědrého dne zemřela herečka Luba Skořepová

24. 12. 2016 – 9:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Ve věku 93 let zemřela v Praze herečka Luba Skořepová. Během svého téměř sedmdesátiletého působení v Národním divadle ztvárnila kolem 160 rolí. Další, více než stovku rolí ztvárnila po boku slavných herců ve filmu a v televizi.

Luba Skořepová, vlastním jménem Libuše Skořepová, byla česká herečka, spisovatelka, autorka divadelní hry, dlouholetá členka činohry Národního divadla v Praze. Její křestní jméno Libuše bylo často komoleno na „Ljuba“, z čehož vznikla přezdívka „Luba“.

V letech 1942–1944 studovala herectví na Pražské konzervatoři. Po osvobození působila v Souboru mladých Jindřicha Honzla a ve Studiu ND (1945–1948). Po jeho zániku se v roce 1948 stala členkou činohry Národního divadla.

Své poslední představení na prknech Národního divadla odehrála dne 18. června 2014 při derniéře Gogolovy hry Revizor. Během šedesáti šesti let působení ve zdejším souboru ztvárnila na 140 rolí. Kromě Národního divadla hostovala např. v divadle Metro, Ypsilon, Rubín, Řeznické, v Městských divadlech pražských a dalších.

zdroj: YouTube.com

Jejím prvním manželem byl herec Josef Pehr, druhým spisovatel Pavel Hanuš (1928–1991). Skořepová však zůstala bezdětná.

Zemřela v předvečer Štědrého dne v roce 2016.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku