Sprosťárny a násílí: Animáky, které je lepší sledovat bez dětí!
zdroj: tisková zpráva

Sprosťárny a násílí: Animáky, které je lepší sledovat bez dětí!

26. 8. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

V tomto týdnu se v českých kinech objevil nový animák Buchty a klobásy, označován jako jeden z nejsprostších a nejulítlejších animáků všech dob. V dnešním článku si představíme některé další animované a loutkové snímky, které nejsou zrovna vhodné pro dětské publikum.

Koralína a svět za tajnými dveřmi (2009)
Jedenáctiletá Koralína Jonesová je zvědavé a neposedné děvče s rašící pubertou. O to bolestněji na ni doléhá, že se z města tepajícího životem odstěhovala do barabizny kdesi v „pustoprázdnu“, kde na ni rodiče permanentně nemají čas a jediným vrstevníkem je kluk jménem Wybie, z něhož se vyklubal velmi otravný protiva. Možnost povyražení nelze očekávat ani od Koralíniných nových sousedů, jimiž jsou dvě vysloužilé herečky a bývalý ruský cirkusák pan Bobinsky. Asi by se brzy ukousala nudou, kdyby v jedné z místností Koralína neobjevila tajné dveře. Za nimi čeká překvapení. Alternativní svět, který je na první pohled velmi podobný tomu reálnému, ale už na druhý úplně jiný – lepší. Její alternativní rodiče se jí věnují, alternativní Wybie není ani trošku otravný a ze sousedů se vyklubali nejzábavnější lidé pod sluncem. Koralínu dokonce napadne, jestli by jí v téhle dokonalejší verzi existence nebylo lépe. Nebylo, což se jí neustále snaží naznačovat mluvící kocour. Když ho konečně poslechne, je už pozdě. Útěk z „dokonalého světa“ do neutěšené reality nebude pro jedenáctiletou holku vůbec jednoduchý.

zdroj: YouTube.com

Mary a Max (2009)
Dvě rozdílné povahy, dva rozdílné osudy a půlka světa spojuje tento animovaný film, který vypráví o přátelství dvou osamělých duší - malé holčičky Mary a osamělého Maxe.

Mary Daisy Dinkle žije v Austrálii. Je jí osm let, tři měsíce a devět dní. Nejvíc ze všeho miluje sladké kondenzované mléko a čokoládu. Ze všeho nejvíc ale touží po opravdovém kamarádovi....

Max Horowitz je čtyřiačtyřicetiletý osamělý chlapík žijící v New Yorku. Trpí druhem autismu, Aspergerovým syndromem. Neumí dekódovat neverbální signály a má potíže s komunikací. Je nesmělý a cítí se opuštěný. Nade vše miluje čokoládu, svou akvarijní rybičku Henryho, papouška a kočku...

zdroj: YouTube.com

Superman: Soudný den (2007)
Když Lexcorp náhodou vykope intergalaktického sériového vraha Doomsdaye, Superman se s ním utká tváří v tvář v osudovém souboji. Celý svět společně oplakává svého hrdinu a lidé si uvědomují, že už se nikdy nebudou cítit opravdu v bezpečí. Supermanovi nepřátelé se radují – všichni až na Lexe Luthora. Ten truchlí nad ztrátou svým vlastním šíleným způsobem a odstartuje řetěz hrozivých událostí, jejichž důsledky nemohl předvídat ani on sám. Toto celovečerní animované dobrodružství, natočené podle nejprodávanějšího comicsu všech dob, Supermanova smrt od DC Comics, se honosí vzrušujícími akčními sekvencemi, které mohou konkurovat čemukoliv, co jste kdy s Mužem z oceli TM viděli.

zdroj: YouTube.com

Paprika (2006)
Vstupte do říše fantazie a představ, kde se realita a sny střetávají kaleidoskopickém světě čiré obrazové dokonalosti. Magický příběh se soustřeďuje na převratný přístroj, který vědcům umožňuje vstupovat do lidských snů. Když je přístroj ukraden, neohrožený detektiv a skvělá terapeutka spojují své síly, aby věc získali zpět – dřív než padne do rukou “snových teroristů.” Poutavý animovaný thriller natočil uznávaný režisér Satoši Kon.

zdroj: YouTube.com

Team America: Světovej policajt (2004)
Team America: Světovej policajt je první akční loutkový film proslulých tvůrců seriálu South Park Treye Parkera a Matta Stonea. Snímek natočený s loutkami velikosti zahradních trpaslíků je plný výbuchů a pouličních bitek.

Team America, mezinárodní policejní formace, jejímž posláním je chránit globální stabilitu, zjišťuje, že mocichtivý diktátor zásobuje teroristy zbraněmi hromadného ničení. Hrdinové se proto vydávají na misi, která má zastrašit nepřátele a zachránit svět.

Team America najímá herce z Broadwaye, jehož kariéra je na vzestupu, aby infiltroval do teroristické sítě. Gary Johnstone, jak se hrdina jmenuje, nejprve váhá, má-li obětovat svou hereckou dráhu, ale nakonec si uvědomuje, že je jeho morální povinností dát svůj talent do služeb pro vyšší cíle.

S pomocí vůdce Spottswooda a ostatních členů Teamu America Chrise, Sary, Lindy a Joea se Gary vplíží do skrýše dealerů se zbraněmi, kde zjistí, že teroristické spiknutí se již eskaluje.

Na nebezpečné misi za záchranu Zeměkoule křižuje Team America celý svět od egyptských pyramid přes Panamský průplav a až do paláce šíleného, avšak o to nebezpečnějšího diktátora Kim-Jonga II.
V tomto snímku se objeví i "známé tváře" jako např. Alec Baldwin. Tvůrci si utahují i ze Seanna Penna a Tima Robbinse, ale stejně tak i z politiků všech směrů od stoupenců Bushe a irácké kampaně až po horlivé pacifisty. Film šokoval Ameriku i množstvím vulgarismů.

zdroj: YouTube.com

Sním či bdím? (2001)
Příběh muže, který se usilovně snaží odlišit sny od skutečnosti. Při toulkách světem každý, s nímž se setkal, chtěl diskutovat o smyslu života a on někdy odpovídal, jindy jen naslouchal lidem, kteří pohlíželi na život z nejrůznějších úhlů sociologického, náboženského, vědeckého, uměleckého. Je přesto možné, že se mu všichni snažili sdělit to samé? Pozorujeme svět skutečnosti a fantazie očima tohoto poutníka, aniž bychom si i my byli jistí, kde leží hranice, jež tyto dva světy odděluje. Experimentální zpracování, doplněné zajímavými animačními postupy, dělá z tohoto snímku podivuhodnou a jedinečnou tvůrčí vizi.

zdroj: YouTube.com

South Park: Peklo na Zemi (1999)
Čtveřice spolužáků, Kyle Broflovski, Stan Marsh, Kenny McCormick a Eric Cartman si vyrazí do kina na nový kanadský film nazvaný Ohnivé prdele. Pokladní jim sice odmítne lístky prodat protože na film, kde se mluví sprostě, mohou jen v doprovodu rodičů, kluci si však hravě poradí. A skutečně film má na městečko zničující dopad. U dětí je sice velmi úspěšný, rodiče však požadují zákaz jeho promítání, protože sprostá mluva se v městečku rozmáhá jako lavina. Další návštěva kina se stane osudnou Kennymu, který si stejně jako postavy ve filmu zkusí zapálit prd. S popáleninami je odvezen do nemocnice, kde však zemře, když mu lékaři místo srdce transplantují bramboru. Zatímco Kenny jako většina lidí skončí v pekle, Stan žárlivě sleduje svou lásku Wendy, která dala přednost jedničkáři Gregorymu a rozzlobené ženy založí sdružení Matky proti Kanadě. Vylákají hrdiny sprostého filmu Terrance a Phillipa na talkshow, kde jsou oba vzápětí zatčeni. Kanada vznese protest, ale protože jí to není nic platné, vybombarduje dům klanu Baldwinů. Spojené státy jako odpověď vyhlásí Kanadě válku a ministryní války jmenují Kyleovu matku, která stojí v čele hnutí Matky proto Kanadě. Armáda útočí na Toronto, Kanaďané žijící v USA jsou internováni v koncentračním táboře štěstí a vzájemná roztržka se mění ve světovou válku a Satan se těší, že se konečně ujme vlády. Stan, Kyle a Cartman však mají plán jak zachránit svět.

zdroj: YouTube.com

Princezna Mononoke (1997)
Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky.

zdroj: YouTube.com

Oheň a led (1983)
Mocný vládce Nekron putuje na svém ledovci světem a ničí vše, co mu přijde do cesty. Svému osudu neunikne ani malá vesnička, ale jeden z jejích obyvatel přežije. Mladík Larn přísahá pánovi ledu pomstu a vydá se po jeho stopách. Ty vedou do ohnivé pevnosti dobrotivého krále Jarola. Jeho půvabná dcera, princezna Teegra je zajata a obtěžována Nekronovými poskoky, kteří mají blíž k opicím, než k klidem. Larn už se ale blíží a hodlá učinit přítrž všem nepravostem. V jeho srdci plane oheň, před kterým taje i ten největší led.

zdroj: YouTube.com

Heavy Metal (1981)
Legendární kreslená sci-fi z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let Heavy Metal byla ispirována stejnojmenným mezinárodním časopisem. Heavy Metal vtahuje diváka do jedinečného světa zábavy, ve kterém se spolu snoubí film, hudba a výtvarné umění.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto animáků:
Fanklub Koralína a svět za tajnými dveřmi
Fanklub Mary a Max
Fanklub Superman: Soudný den
Fanklub Paprika
Fanklub Team America: Světovej policajt
Fanklub Sním či bdím?
Fanklub South Park: Peklo na Zemi
Fanklub Princezna Mononoke
Fanklub Oheň a led
Fanklub Heavy Metal

Zatím bez komentáře, buďte první!