Navždy odešel Terry Pratchett
zdroj: Profimedia

Navždy odešel Terry Pratchett

12. 3. 2015 – 17:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Slavný spisovatel je po smrti. Bylo mu šestašedesát let.

Pratchett, který v posledních letech bojoval se vzácnou formou Alzheimerovy choroby, podle dostupných informací zemřel dnes ve svém domě.

"Ležela u něj jeho kočka a byl obklopen svou rodinou," uvedl zástupce vydavatelství Penguin Random House.

Pratchett se proslavil především svými knihami a povídkami o Zeměploše – fiktivním světu, spočívajícím na zádech čtyř slonů, kteří stojí na hřbetu obří želvy plující vesmírem.

"Zpráva o smrti Sira Terryho Pratchetta mě hluboce zarmoutila. Ztratili jsme jednu z nejbystřejších a nejjasnějších myslí," komentoval to publicista Larry Finlay.

"Ve více než sedmdesáti knihách, Terry obohatil naší planetu jako málokdo před ním. Jak vědí všichni, kdož znají jeho tvorbu: Zeměplocha byla jeho prostředkem k satirizaci tohoto světa – což dělal brilantně, s velkou zručností, enormním humorem a neustálou invencí," dodal.

Terry byl nejen veleúspěšným spisovatelem, ale také patronem charity Alzheimer’s Research UK. "Jeho ztráta bude mít hluboký dopad na literaturu i 850 000 lidí, kteří žijí s demencí. Okamžik, kdy v roce 2008 na naší konferenci mimořádně vtipným a dojímavým způsobem oznámil svou diagnózu, bude těmito jedinci navždy vnímán jako zlomový," prohlásil její ředitel Hilary Evans.

zdroj: YouTube.com

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku