Navždy odešel Michel Galabru, slavný četník ze Saint Tropez
Louis de Funès, Michel Galabru | zdroj: tisková zpráva

Navždy odešel Michel Galabru, slavný četník ze Saint Tropez

4. 1. 2016 – 22:41 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Na hereckém nebi se rozsvítila další hvězda. Pojďte si připomenout skvělého herce Michela Galabru, který zemřel dnes ve věku úctyhodných 93 let. Galabru bavil několik filmových generací mimo jiné jako rotmistr Gerber ve filmech o četnících.

Celý život hrál v divadle, od počátku 50. let se ale uplatnil ve filmu, kde dlouhá léta vytvářel epizodní role obyčejných Francouzů, jako byl mj. otec jednoho z chlapců v komedii podle románu Louise Pergauda Knoflíková válka (r. Y. Robert). 

Během 60. let se proslavil úlohou hřmotného četnického velitele, rotmistra Gerbera, který bere smrtelně vážně svůj úřad i svou osobu, v sérii komedií Četník ze Saint Tropez, Četník v New Yorku, Četník se žení a Četník ve výslužbě (r. J. Girault). 

Vedle plejády komických figurek nerudných policistů, byrokratů a otců rodin začal vytvářet od pol. 70. let také výrazné dramatické postavy. Uznání a Césara 1977 získal za roli psychicky vyšinutého bývalého seržanta francouzské armády Bouviera, kterého jako údajného vraha několika venkovských dívek pronásleduje soudce (Philippe Noiret), v kriminálním dramatu z konce 19. století Soudce a vrah (r. B. Tavernier). Obdobně působivý výkon podal v roli zvráceného policejního komisaře Balbosse, jehož obětí se stane mladý tulák (Marcel Guiet), v psychologické studii Pan Balboss (r. J. Marboeuf). 

Více o životě a filmografii Michela Galabra najdete na jeho profilu na Osobnosti.cz.

Chcete vzdát hold tomuto nezapomenutelnému herci? Staňte se členem jeho fanklubu!

Památeční video z filmů, kde zazářil:

zdroj: Archiv

Nejlepší scény z četníků:

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku