Make-up jako postoj aneb TOP 10 počmáraných muzikantů
zdroj: Profimedia

Make-up jako postoj aneb TOP 10 počmáraných muzikantů

14. 8. 2016 – 12:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Make-up používá kdekdo (a mezi celebritami vlastně všichni), přesto má své specifické místo v hudební kultuře. My se podíváme na to, jak si ho v hudební branži přivlastnili muži. Mnohdy se totiž make-up stal výrazovým prostředkem, součástí image a nepostradatelným prvkem projevu. Tady je desítka nejlepších momentů, kdy se make-up stal i tak trochu revolucí v estetickém vnímání.

10. Cradle of Filth

Kupodivu snad nejvíc plošně využívají make-up drsní kluci od extrémnějších odnoží metalu.My jsme mezi všemi těmi Mayhem, Gorgoroth, Behemoth, Dimmu Borgir a dalšími bubáky vybrali poměrně neškodné Cradle of Filth jako takovou pop-artovější samolepku na celém žánru. Make-up, kontaktní čočky a koneckonců i nějaký ten body art u těchto kapel obvykle slouží jako varovné mimikry a jako jakýsi temný war paint celé subkultury. Nebo se o to alespoň snaží.


9. Boy George

Protipólem černobílým mrtvolným obličejům budiž make-up a jeho role v osmdesátkovém nabourávání stereotypů vizáže mužského a vlastně i ženského pohlaví. Není to jen Boy George, který svým stylem zaujal i Malcolma McLarena a který vzbuzoval neustálý humbuk a otázky ohledně své sexuální orientace. Jsou to všechny ty lehce holčičkovské hvězdy z Dead or Alive, Army of Lovers nebo Sigue Sigue Sputnik.

8. Placebo

I na tuhle z dnešního pohledu úsměvnou make-upovou etapu navázali o dekádu později Placebo a jejich méně důležití souputníci a epigoni. Brian Molko je jiným typem androgyna - k zženštilému vzhledu a provokaci (spíše než o vyvolávání společenských otázek a polemik jde ale spíš o koketerii a laškování) přidal konkrétní emoci, kterou se definují celí Placebo.

7. Genesis

U Genesis je využívání make-upu - a dalo by se spíš říct celých kostýmů až masek - typické pro klasickou éru jejich působení. Říká se, že k tomu raní Genesis přistoupili hlavně proto, že jejich ozvučení nebylo příliš kvalitní a bylo tak třeba zaujmout diváky i vizuálně.

6. Mötley Crüe

U Mötley Crüe fungoval make-up hlavně jako doplnění třpytivé a hvězdné image. Právě jejich kombinování leopardích vzorů, roztrhaných síťových látek a okované kůže jako těch "drsných" rockových prvků s glamovým líčením a natupírovaným obřím účesem udělalo z této kapely jedinečnou módní ikonu.

5. Marilyn Manson

Marilyn Manson ve svém líčení navazuje hlavně na velikány, kteří ho předběhli i v tomto žebříčku, jeho spojení make-upu a hudby je ale i tak zajímavé. Čím víc si na jeho zmalovaný obličej a holý zadek na koncertech ukazovali, tím větší dosah jeho tvorba skutečně měla. Manson se zkrátka do make-upu atraktivně zabalil a šokem chytře prodal.


4. The Cure

Mnohem méně dramatickým a teatrálním způsobem je make-up vlastní Robertu Smithovi z kultovních The Cure. Věčně nedospělému snílkovi s permanentně romanticky nalomeným srdcem je díky němu navěky vtisknuta podoba s rozcuchanými černými vlasy, rudou rozmazanou rtěnkou a černými, výraznými očními linkami.

3. Alice Cooper

Alice Cooper je pravzorem rockového strašáka. Právě pojem shock rock se kdysi vytvořil kvůli němu a jeho hororovému líčení a oblibě v béčkových motivech a proprietách (gilotiny, elektrická křesla a tak).


2. David Bowie

David Bowie byl v tom nejlepším slova smyslu vrchním chameleonem hudebního světa a jedním z prostředků, které ke svým proměnám využíval byl make-up. Nejzásadnější je v tomto ohledu spojení Davida Bowie s glam rockem, ke kterému došlo hlavně skrze jeho alter-ego, Ziggyho Stardusta.

1. Kiss

Jestli někdo nepochybně kraluje, pokud přijde řeč na pomalované obličeje, jsou to Kiss. Designy make-upů jednotlivých členů mají dokonce vlastní oddíl v jejich wikipedickém hesle. Přitom Kiss nevystupovali vždycky jen s make-upem.

Zatím bez komentáře, buďte první!