Deset nejmocnějších a nejvlivnějších žen světa
zdroj: Profimedia

Deset nejmocnějších a nejvlivnějších žen světa

6. 11. 2016 – 16:43 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Přinášíme vám žebříček nejmocnějších žen současného světa, který vede německá kancléřka Angela Merkelová. Již za několik dní, by se před ni mohla dostat Hillary Clintonová, kandidátka Demokratické strany v amerických prezidentských volbách v roce 2016, které se uskuteční již toto úterý. Podívejte se také na další, velice vlivné ženy.

1. Angela Merkelová (německá kancléřka)

Angela Merkelová se stala první ženou, která kdy nastoupila do úřadu německého kancléře. Vzhledem k tomu, že vyrůstala ve východním Německu, má její zvolení i jinou symboliku – po sjednocení se stala první hlavou kabinetu z bývalé DDR.

Angela Merkelová Angela Merkelová | zdroj: wikipedie

2. Hillary Clintonová (demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států)

Hillary Clintonová, nepřechýleně celým jménem Hillary Diane Rodham Clinton, je americká politička a kandidátka Demokratické strany v amerických prezidentských volbách v roce 2016, za niž byla potvrzena aklamací na červencovém konventu ve Filadelfii po vyhraných primárkách.

Jako manželka bývalého amerického prezidenta Billa Clintona byla mezi roky 1993–2001 první dámou USA.

Hillary Clinton Hillary Clinton | zdroj: Profimedia

3. Janet Yellenová (předsedkyně Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed))

Janet Yellenová se stala 4. října 2010 zástupkyní předsedy Rady guvernérů Federálního rezervního systému Bena Bernankeho na dobu čtyř let. Zároveň začalo její 14leté funkční období jako členky rady, které vyprší dne 31. ledna 2024. Dne 9. října 2013 navrhl prezident Barack Obama Yellenovou do úřadu předsedkyně Rady guvernérů Federálního rezervního systému jako nástupkyni Bena Bernankeho. 

Janet Yellenová Janet Yellenová | zdroj: wikipedie

4. Melinda Gatesová (spoluzakladatelka firmy Microsoft a spoluzakladatelka Nadace Billa a Melindy Gatesových)

Melinda Gatesová je americká manažerka a filantropka. Je manželkou miliardáře Billa Gatese zakladatele firmy Microsoft a spoluzakladatelkou Nadace Billa a Melindy Gatesových. Vystudovala Dukeovu univerzitu. Před sňatkem s Gatesem, k němuž došlo roku 1994, pracovala v Microsoftu jako projektová manažerka produktů Microsoft Bob, Microsoft Encarta a Expedia. S Billem Gatesem mají tři děti.

Melinda Gatesová Melinda Gatesová a Bill Gates | zdroj: wikipedie

5. Mary Barra (výkonná ředitelka General Motors)

Mary Barra má na starosti řízení společnosti jednoho z největší světových výrobců automobilů General Motors, který zaměstnává po celém světě přes 204 tisíc zaměstnanců. Historicky je navíc první ženou, která se postavila do čela General Motors.

Mary Barra Mary Barra | zdroj: wikipedie

6. Christine Lagardeová (generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF))

Christine Lagardeová je francouzská pravicová politička, členka strany Unie pro lidové hnutí, od 5. července 2011 generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu. Od června 2007 zastávala v kabinetu Françoise Fillona čtyři roky pozici ministryně pro ekonomické záležitosti, finance a průmysl (zkráceně ministryně financí). Ve vládě Dominiqua de Villepina působila ve funkcích ministryně zemědělství a rybolovu a ministryně obchodu. Stala se vůbec první ženou na pozici ekonomické ministryně skupiny největších světových ekonomik G8.

Christine Lagardeová zdroj: wikipedie

7. Sheryl Sandbergová (provozní ředitelka Facebooku)

Sheryl Kara Sandbergová je americká manažerka. Od srpna 2008 pracuje jako provozní ředitelka Facebooku, předtím byla viceprezidentkou Global online Sales and Operations ve společnosti Google, ředitelkou kanceláře ministra financí USA Larryho Summerse v administrativě Williama J. Clintona a konsultantem ve společnosti McKinsey. V roce 2012 byla zařazena na žebříček 100 nejvlivnějších osobností světa časopisu Time.

Sheryl Sandbergová Sheryl Sandbergová | zdroj: wikipedie

8. Susan Wojcickiová (výkonná ředitelka společnosti YouTube, U.S.)

Kariéra Susan Wojcickiové začala nevinně a to tak, že se svým manželem pronajala garáž dvěma mladým inovátorům. Nájemníky byly Larry Page a Sergey Brin, zakladatelé společnosti Google, a tak se Susan Wojcickiová stala v roce 1999 marketingovou manažerkou Google. V současnosti vede nejznámější multimediální portál YouTube.com. 

Susan Wojcickiová Susan Wojcickiová | zdroj: wikipedie

9. Meg Whitmanová (výkonná ředitelka společnosti HP, U.S.)

Meg Whitmanová je jednou z nejúspěšnějších žen obchodního světa, vlastními silami se dopracoval k majetku přes miliardu dolarů. Sklízela obdiv všech ekonomických časopisů za to, jak vedla internetovou aukci E-bay. Momentálně stojí v čele firmy Hewlett Packard.

Meg Whitmanová Meg Whitmanová | zdroj: wikipedie

10. Ana Patricia Botinová (předsedkyně španělské banky Santander)

Ana Patricia Botinová se stala v pořadí čtvrtou osobou z její rodiny, která zastává post předsedkyně španělské banky Santander. Banka Santander je největší bankou eurozóny.

Ana Patricia Botinová Ana Patricia Botinová | zdroj: wikipedie

Zatím bez komentáře, buďte první!