Čistá práce, nebo vabank? Přinášíme snímky plné akce a bankovních loupeží
zdroj: Paramount Pictures

Čistá práce, nebo vabank? Přinášíme snímky plné akce a bankovních loupeží

14. 10. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Ne každá situace si žádá skvělé naplánování! Tento týden měla premiéru kriminální komedie Zilionáři, vyprávějící o bandě loserů, kteří i na vzdory nedokonalému plánu vyloupí banku. V dnešním článku se podíváme na některé další skvělé snímky plné bankovních loupeží, akce a napětí.

Město (2010)
Doug MacRay (Ben Affleck) je zatvrzelý kriminálník, vůdce nelítostných bankovních zlodějů, kteří chlubí tím, že ukradnou cokoli a nikdo na ně nepřijde. Doug se o své blízké neobává, protože nikoho blízkého ani nemá. To se změní při poslední akci gangu, kdy si jako rukojmí vezmou manažerku banky Claire Keesey (Rebecca Hall). 

Ačkoli nechají Claire odejít, aniž by jí jakkoli ublížili, je nervově na zhroucení, protože zloději znají její jméno a ví, kde bydlí. Svého ochránce zklame, když se seznámí s nenáročným a okouzlujícím mužem jménem Doug... Neví, že je to ten samý muž, který ji jen před několika málo dny terorizoval. Náhlá vzájemná přitažlivost se změní ve vášnivý románek, který je zavede na nebezpečnou a možná i smrtelnou cestu.

zdroj: YouTube.com

Veřejní nepřátelé (2009)
Adaptace knihy Bryana Burrougha; PUBLIC ENEMIES: AMERICA'S GREATEST CRIME WAVE & THE BIRTH OF THE FBI, mapující nejtvrdší období velké hospodářské krize, se točí okolo světoznámého gangstera Johna Dillingera (Johnny Depp) a jeho skupiny, jejíž součástí byli John "Zrzek" Hamilton (Jason Clarke), Homer Van Meter (Stephen Dorff) a Alvin Karpis (Giovanni Ribisi).

Setkáváme se s nimi v roce 1933, kdy už je John známým bankovním lupičem. Jeho loupeže bývají perfektně naplánované a všichni členové jeho týmu pracují tak jak mají. Nikdo nebývá zraněn a Dillinger má podporu veřejnosti. Je to charismatický a dobře vypadající gentleman, který je k civilistům vždy milý. Vždy chce jen peníze banky, ne ty jejich. Novodobý Robin Hood. Na Dillingerovu stopu je samotným J. Edgarem Hooverem nasazen federální agent Melvin Purvis (Christian Bale) s úkolem Dillingera zastavit jakýmikoliv dostupnými prostředky. Dillinger byl několikrát chycen, ale vždy dokázal uniknout nebo jinak obelstít spravedlnost. Pomalu však začíná chápat, že nebude moci unikat donekonečna. Bankovní loupeže začínají být minulostí, přátel začíná ubývat a Dillinger musí pro své přežití dělat věci, které ani on sám nečekal, že udělá. Purvis se k němu dostává čím dál blíž a Hooverovy rozkazy jsou víc než jasné. Dillingera chce dopadnout raději mrtvého než živého.

Na řežisérské křeslo usedne Michael Mann, který je podle všech pro takový příběh stvořený.

zdroj: YouTube.com

Čistá práce (2008)
Terry (Jason Statham) pracuje jako automobilový prodejce a snaží se uživit svou rodinu. Má za sebou pochybnou minulost, ale velkým podvodům se vždycky vyhýbal. Když mu ale krásná přítelkyně ze starých časů Martine (Saffron Burrows) nabídne účast při neopakovatelné bankovní loupeži na londýnské Baker Street, Terry v tom vidí životní příležitost. Hlavním cílem Martine je místnost plná bezpečnostních schránek, ve kterých jsou uloženy miliony v penězích a špercích. Ale Terry a jeho kumpáni si neuvědomili, že schránky skrývají i jiná tajemství – tajemství, kvůli nimž se ocitají ve smrtící síti korupce, a která vyvolávají skandál, jenž se dotýká londýnského kriminálního podsvětí, nejvýše postavených členů britské vlády i samotné královské rodiny.

zdroj: YouTube.com

Spojenec (2006)
Newyorský detektiv Keith Miller (Denzel Washington) je typický drsný polda otřískaný životními zkušenostmi posbíranými na ulicích, jemuž plánovaný kariérní vzestup komplikují obvinění z nezákonného jednání, která se s ním táhnou od jeho posledního případu. Na pořadu dne je ale nová akce - v přepadené bance drží lupiči desítky rukojmí. Tahle krizová situace bude ovšem velmi nestandardní. Detektiv Miller se totiž musí utkat s asi nejchytřejším zločincem (Clive Owen), kterého za svou bohatou kariéru potkal, a pokusit se překazit zločin, který se zdá být dokonalý. Ve chvíli, kdy se vyjednávání mezi policií a chladnokrevným stratégem přiostřuje, a všem zúčastněným začínají téct nervy, vstoupí do hry vlivná právnička (Jodie Foster), která chce tuto krizi využít ve svůj prospěch. A detektiv Miller si záhy uvědomí, že pravidla nebyla v téhle hře na kočku a na myš rozdána jednoznačně, že strany dobra a zla si neustále prohazují role a že na první pohled dokonalý zločin může být ještě dokonalejší.

zdroj: YouTube.com

Loupež po italsku (2003)
Jejich geniální plán byl promyšlen do nejmenších detailů a proveden naprosto bezchybně. Konečně, každý z nich byl špičkovým profesionálem ve svém oboru a Charlie (Mark Wahlberg) by za svůj tým dal ruku do ohně. Zdařil se i únik, přestože to byl jeden z nejstřeženějších paláců v Benátkách. Ale jeden z nich zradil a právě Steveovi (Edward Norton) spadl do klína přímo pohádkový poklad. Jeho podraz zaplatil životem kasař John (Donald Sutherland), veterán, který sobě i dceři slíbil, že pak už pověsí řemeslo na hřebík.

Stella (Charlize Theron) podědila zlaté kasařské ruce po otci jen s tím rozdílem, že ona stojí na straně zákona. Pro Charlieho tedy není snadné získat ji na svou stranu a přesvědčit, že cílem nejsou jen oslnivě blyštivé zlaté cihly, ale především pomsta za smrt kamaráda, jejího otce. Pak je třeba zvážit každý krok, protože i Steve je profík na slovo vzatý a navíc závratně bohatý, takže co neumí či nedokáže, může koupit, zaplatit nebo uplatit. Jenže koho by napadlo, že právě ten den naprosto zkolabuje dopravní systém v centru Los Angeles.

zdroj: YouTube.com

Vabank (1996)
Čtveřice žen, neúspěšných a zoufalých, se rozhodne vykrást národní banku. A všechno jde podle plánu do momentu, než se začne střílet. Pak už se jen roztáčí spirála potíží. Hrdinky jsou donuceny k útěku, věčně se však utíkat nedá.

zdroj: YouTube.com

Nelítostný souboj (1995)
Fanatický poručík losangelského policejního oddělení pro vyšetřování vražd (Al Pacino), je zcela pohlcen pronásledováním chladnokrevného profesionálního kriminálníka (Robert De Niro) a jeho kompliců, kteří řádí v současném Los Angeles. Čím blíže se k sobě oba muži dostávají, tím méně lidí si může být jisto svým životem.

zdroj: YouTube.com

Bod zlomu (1991)
Ostrý chlapík od FBI Johnny Utah (Keanu Reeves) se tajně vydává mezi potrhlé kalifornské surfaře, aby vystopoval "Ex-prezidenty" - ozbrojenou bandu bankovních lupičů. Jeho rovnocenným soupeřem se stává vynikající potápěč a surfař Bodhi (Patrick Swayze), jehož drogou je adrenalin a jeho potěšením je smrtelně riskovat.

zdroj: YouTube.com

Psí odpoledne (1975)
V Brooklynu je horké odpoledne a dvě optimistické nuly se rozhodnou vyloupit banku. Sonny (Al Pacino) akci řídí, Sal (John Cazale) mu dělá komplice a výsledkem je jedna velká katastrofa. Dorazí totiž i policie, televizní kamery a dokonce i donáška pizzy. Na tomto skvělém komediálním napínavém snímku spolupracoval Al Pacino s režisérem Sidneym Lumetem (spolupráce na filmu Serpico). Film si vydobyl šest nominací na Oscara a jednoho dokonce získal, a to za scénář, jehož autorem je Frank Pierson. Film Psí odpoledne se zakládá na skutečné události.

zdroj: YouTube.com

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Jeden z nejpopulárnějších filmových westernů, který byl kdy natočen! Tato oscarová klasická dobrodružně romantická komedie vypráví pravdivý příběh nejsympatičtějších mužů Západu postavených mimo zákon. Když příjde na věc, není nikdo rychlejší než BUTCH CASSIDY a jeho parťák SUDANCE KID zachází s pistolí jako kouzelník. Když jednou břídilsky vykradou banku a už je unavuje utíkat před spravedlností, rozhodnou se odjet společně s Kidovou dívkou do Bolívie. Přestože neumí skoro vůbec španělsky, aby se domluvili, je to jen drobný detail pro tyhle dva nejpříjemnější "zločince", kteří kdy na Západě byli. Tím však jejich pronásledování nekončí.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto loupežných a kriminálních snímků:
Fanklub Město
Fanklub Veřejní nepřátelé
Fanklub Čistá práce
Fanklub Spojenec
Fanklub Loupež po italsku
Fanklub Vabank
Fanklub Nelítostný souboj
Fanklub Bod zlomu
Fanklub Psí odpoledne
Fanklub Butch Cassidy and the Sundance Kid

Zatím bez komentáře, buďte první!