7 nejdrsnějších akčních filmů historie
zdroj: Summit Entertainment

7 nejdrsnějších akčních filmů historie

23. 2. 2017 – 16:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

John Wick se vrací - druhý díl nejlepšího akčního filmu posledních let vtrhne již od toho čtvrtka do našich kin. Od snímku s Keanu Reevesem se očekává hodně, s čím jej však lze srovnávat? Ani pověstně vysoký počet zabitých filmových postav prvního Johna Wicka nemůže konkurovat bodycountu starších filmů. Kolik vlastně na plátně v nejkrvavějších z nich zemřelo lidí?

7) Hard Boiled

Počet mrtvol: 307

Klasika hongkongského akčního žánru o brutální řežbě inspektora Yuena (Yun-fat Chow) se paradoxně spolu s Titanicem umístila na sedmém místě. Film, který ovlivnil akční žánr i za hranicemi (Matrix) z roku 1992 je přitom v seznamu nejsmrtelnějších akčních bijáků jedinou čistokrevnou akcí.

Hard Boiled zdroj: MagicBox

6) Pán prstenů: Dvě věže

Počet mrtvol: 468

Daleko více než běžné akční masomlejny se totiž na žebříček vydrápaly fantasy a historické válečné snímky – konkurovat jim nemůže ani Zachraňte vojína Ryana nebo Černý jestřáb sestřelen. Vcelku milá, skoro až rodinná podívaná v druhém dílu Pánovi prstenů, se díky bitvě o Helmův žleb umístila na místě šestém.

Pán prstenů: Dvě věže zdroj: 2002 New Line Cinema

5) Poslední samuraj

Počet mrtvol: 558

Statistika mrtvol na plátně čerpá od fanoušků z webu moviebodycounts.com, jehož komunita si dává s počítáním všech, kdo ve filmu explicitně zemřou, pořádně záležet. Znamená to skutečnost, že i tak zapomenutíhodná záležitost, jako je Poslední samuraj s Tomem Cruisem, je s to se vydrápat na páté místo.

Poslední samuraj zdroj: 2003 Warner Brothers

4) Trója

Počet mrtvol: 572

Jak vidno, Pán prstenů ovlivnil celou řadu následných filmů, které z něj často vzaly toliko zálibu v přehnaném zabíjení. Další objektivně nepříliš kvalitní snímek, pseudohistorická Trója z roku 2004, má tak na kontě bramborovou medaili za snahu.

Troja zdroj: 2003 Warner Bros.

3) 300: Bitva u Thermopyl

Počet mrtvol: 600

Od místa třetího naštěstí dojde na výskyt i filmů, které jsou objektivně o něco lepší. Třístovka možná platí za akční masomlejn, jenž má s historií pramálo společného, jeho komiksově říznutá akce plná maskulinního hypernásilí je však opakovaně koukatelnou parádní podívanou. 300: Bitva u Thermopyl si paradoxně zapsala skóre čistým dvojnásobkem svých titulních hrdinů.

300: Bitva u Thermopyl zdroj: Warner Bros.

2) Království nebeské

Počet mrtvol: 610

Ridley Scott se nikdy nebál ve svých filmech ukázat pořádné akční kvality – právě jemu ostatně vděčíme za resuscitaci moderních válečných filmů skrze film Černý jestřáb sestřelen. Království nebeské ovšem překonává i tohle pojetí války a ve své bitvě o Jeruzalém divákovi vyjeví na 610 těl.

Království nebeské zdroj: 20th Century Fox

1) Pán prstenů: Návrat krále

Počet mrtvol: 836

Jenom film, který snahu o co nejvelkolepější bitvy spoluzažehl (s již zmíněným druhým dílem), však nakonec usedl na trůn pomyslného nejkrvavějšího filmu všech dob. Pán prstenů je ve své velkoleposti – alespoň co do počtu nebožtíků – dodnes nepřekonaný. Díky tomu, že vlna pseudoválečných historických bijáků prozatím pominula, nezdá se, že by jej v dohledné době mělo něco překonat!

Pán prstenů: Návrat krále zdroj: 2003 New Line Productions

Zatím bez komentáře, buďte první!