6 nejdivnějších hudebních spoluprácí
zdroj: Profimedia

6 nejdivnějších hudebních spoluprácí

19. 5. 2016 – 12:09 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Koncert AC/DC se nezadržitelně blíží na své datum 22. května, české publikum bude navíc jedním z prvních svědků upraveného složení kapely. Tu totiž v dubnu obohatil Axl Rose z Guns N‘ Roses! Obdobné křížení kapel a frontmanů však na hudební scéně není nic nového - naopak v minulosti nastala řada daleko divnějších spojení. 

Jay-Z a Linkin Park

Rap a nu metal k sobě mají asi tak blízko jako opačné póly magnetu. Když se tak v roce 2004 spojil Jay-Z a Linking Park a vytvořili společný mišmaš pro album Collision Course, vyvolávalo to laviny pozdvižených obočí. Šlo o součást mash upového pořadu MTV, kalkul tak z něho čpěl na sto honů. Jenže to jakýmsi zázrakem fungovalo. Historie si možná jejich vzájemnou spolupráci příliš nepamatuje, svého času však Collision Course prodal 7 milionů kopií a soutěžil i v cenách Grammy.

Jay-Z a Linkin Park zdroj: tisková zpráva

Bob Dylan a Kurtis Blow

Obskurní spojení však nejsou jenom záležitostí posledních let. Například v roce 1986 se pro netradiční dráhu rozhodl i Bob Dylan, když pro song Street Rock průkopníka hip-hopu Kurtise Blowa propůjčil své líbezné hlasivky. Přesně tak, Bob Dylan a rap! Skoro devítiminutový "duet" samozřejmě pramálo připomíná dnešní pojetí rapu, lze navíc pochopit, proč se Dylan zajímal o nové hudební směry. Nic to nemění na skutečnosti, že Street Rock zůstává jedním z nejbizarnějších výsledků Dylanovy kariéry.

Bob Dylan zdroj: Profimedia

Mick Jagger a David Bowie

Spojit frontmana Rolling Stones s kultovním přednesem Davida Bowieho zní jako nápad za milion babek! Nakonec, když se dal dohromady Bowie a Queen, výsledek byl delikátní. Jenže Dancing in the Streets, vytvořený pro humanitární koncert Live Aid, je buď geniální, anebo naprosto směšný. Vtip je v tom, že Dancing in the Streets je diametrálně odlišný od hudebního stylu Bowieho i Rolling Stones. Spíše připomíná žoviální vtip, popovou znělku neznámé rodinné komedie z 80. let, anebo rozpohybovanou metaforu krize středního věku.

Mick Jagger a David Bowie zdroj: tisková zpráva

Charlie Sheen a Snoop Dogg

Když už se pro hudební spojení rozhodne oheň a voda, rozhodně výsledku neuškodí, pokud jde alespoň v obou případech o… hudebníky. Snoop Dogg se však pro song Winning, parafrázující Sheenovu (ne)populární frázi, rozhodl zapojit do zpěvu i samotného krále kokainových klubů. Sheenův hlas je naštěstí dostatečně potlačen, pro rychlost, jakou se pověst Charlieho Sheena v posledních letech změnila, však song po pouhých pěti letech připomíná bizarní relikt z prehistorie. Snoop Dogg má ostatně v bizarních spojeních dlouhou tradici – svého času se spojil i s královnou kontroverze Miley Cyrus. V jejím případě však alespoň nelze pochybovat o hudebním talentu.

Snoop Dogg zdroj: tisková zpráva

Fear of Pop a William Shatner

Móda zvát si pro svůj hudební mash up ne-zpěváky dosáhla naprostého vrcholu v roce 1999, kdy se o hudební přednes opět (po kultovním zničení Rocket Man od Eltona Johna) pokusil William Shatner, představitel kapitána Kirka ve starém Star Treku. I když si ji zřejmě nikdo nepamatuje, Fear of Pop byl experimentální, krátce žijící projekt písničkáře Bena Foldse, jež spolupracoval s komiky jako je Weird Al Yankovic, alternativní hudebnicí Reginou Spector či dokonce spisovatelem Neilem Gaimanem. Foldsovy kvality jsou tedy nemalé. Jejich kolaborace v roce 1999 pro song In Love však nelze přirovnat k ničemu menšímu, než horšímu výkonu ve starém pořadu Doremi, a to především pro Shatnerovu pověstnou recitaci.

William Shatner zdroj: tisková zpráva

Elton John a Eminem

Ani Shatnerův výkon ale nezastíní vrchovatě netradiční spolupráci, kterou předvedl Sir Elton John a Eminem na Grammy v roce 2006. Nejen pro odlišné hudební styly obou muzikantů, ale i jejich pověst – vidět Eminema, s pověstí šovinistického drsňáka po boku Eltona Johna oděného do růžové košile jako vypadlé ze 70. let, byl šok pro fanoušky jednoho i druhého. Opět se však potvrdilo, že spojit nespojitelné může být zajímavější, než se zprvu zdá.

Elton John a Eminem zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!