6 herců, kteří zůstali v roli i mimo natáčení
zdroj: Warner Bros. Entertainment

6 herců, kteří zůstali v roli i mimo natáčení

8. 8. 2016 – 17:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Zřejmě nejzajímavější film z produkce DC Comics za posledních mnoho let přichází do kin. Sebevražedný oddíl, v němž se spojuje svět superhrdinů a idea “Tuctu špinavců” - vyděděnců, antihrdinů a padouchů spojených pro dobrou věc - je však zajímavý i pro domnělého hlavního padoucha. Jared Leto, který si ve filmu zahrál novou verzi slavného Jokera, totiž zůstával “v roli” i mimo natáčení scén. Jednoduše řečeno, choval se stále jako Joker, ať už kamera běžela, či nikoliv. Nemnoho herců praktikuje podobný druh - vzpomněli jsme na ty nejvýznamnější.

Daniel Day-Lewis
Zřejmě nejslavnějším je pro techniku „hraní i mimo záběr kamery“, známou v angličtině jako method acting, několikanásobný držitel Oscara Daniel Day-Lewis. Například ve filmu Moje levá noha odmítal opustit vozíčkové křeslo, na nějž byla jeho postava odkázána. Už týdny před rolí navštěvoval kliniky pro pacienty s podobným postižením, jako měl jeho hrdina. Obdobné příběhy se opakují u skoro každého Lewisova filmu. Naposledy během natáčení Lincolna tak měl štáb tu čest měsíce a měsíce pobýt v přítomnosti autentického Abrahama Lincolna v Day-Lewisově podání.

Moje levá noha zdroj: Miramax Films

Hilary Swank
Method acting se neomezuje jenom na muže. Svého prvního Oscara získala herečka Hilary Swank za roli skutečného transsexuála chlapeckého vzhledu, který se později stal obětí vraždy z nenávisti. Nezůstávala sice v roli neustále přímo na place, avšak ve snaze akurátně sehrát muže si Swank ostříhala vlasy a žila na veřejnosti měsíc, snažíc se chovat jako zástupce opačného pohlaví. Pokus evidentně vyšel na výbornou.

Kluci nepláčou zdroj: Česká televize

Heath Ledger
Možná až sebevražedně pojal svou roli Jokera v Nolanově Temném rytíři slavný Heath Ledger. Členové štábu byli jeho chováním maniaka konstantně vyděšeni, i když neběžela kamera a Ledger odmítal komunikovat s lidmi, kteří ho po čas natáčení neoslovili Jokerovým jménem. I proto si mnozí jeho pozdější (pravděpodobně náhodné) předávkování spojili s depresí života uvnitř Jokerovy mysli. Ať už byla skutečnost jakákoliv, jisté je, že metoda pomohla Ledgerovi posmrtně vysloužit nehynoucí slávu…

Temný rytíř zdroj: Warner Bros Pictures

Jared Leto
Snad pro absurdně kultovní status, který si Ledger svým přednesem Jokera získal, se o něco velmi podobného snaží i jeho nástupce Jared Leto. Ten už v minulosti získal pověst herce ochotného pro různé role přibrat nebo shodit atypické množství kil (v tomto je známější ironicky minulý představitel Batmana, Christian Bale). Jak se vyjádřili lidé z natáčení Sebevražedného oddílu, Leto tentokrát překonal sám sebe, když na place ani jednou nevystoupil z hraní postavy Jokera ani mezi klapkami.

Sebevražedný oddíl zdroj: Warner Bros. Entertainment

Joaquin Phoenix
Nemlich podobně jako Daniel Day-Lewis se čas od času – ač méně pravidelně – chová i Joaquin Phoenix. Příkladem budiž snímek Walk the Line, v němž nejslavnější herec s rozštěpem hrál legendu Johnnyho Cashe. Phoenix po dobu natáčení vyžadoval, aby mu všichni říkali Cashovým skutečným jménem JR – ačkoliv film vydělal, dnes se za tuto praktiku však Phoenix stydí. Důvodem byla skutečnost, že se na place pohybovala řada pamětníků skutečného Johnnyho Cashe, pro něž bylo adresovat herce jménem jejich zesnulého známého notně zvláštní.

Walk the Line zdroj: Century Fox

Tom Hardy
Zatím posledním aktérem, kvůli němuž natáčení vypadá spíše jako blázinec, je Tom Hardy. Ambiciózní Brit nemá problém s akčním filmy ani malými dramaty, když však ve filmu Mad Max: Zběsilá cesta sehrál ústřední pološílenou postavu, neobešlo se to bez pozdvižených obočí. Hardy si totiž dle své kolegyně Charlize Theron „Maxovsky“ mumlal po celou dobu a když se ho Theron chtěla zeptat na něco „normálního“, Hardymu dělala schizofrenie mezi postavou a realitou nemalé problémy.

Šílený Max: Zběsilá cesta zdroj: Warner Bros. Pictures / Jasin Boland

Zatím bez komentáře, buďte první!