5 slavných režisérů, kteří mučili své herce
zdroj: Bontonfilm

5 slavných režisérů, kteří mučili své herce

30. 5. 2017 – 14:45 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Říká se, že mezi dobrým režisérem a dobrou lidskou bytostí nemusí být nutně rovnítko. Mnozí slavní umělci byli v soukromém životě pověstně nesnesitelní – u filmových režisérů to však platí i na filmovém place.

5) John Milius, pán bolesti

V době, kdy byl Arnold Schwarzenegger znám jenom jako kulturista bez velkého hereckého talentu, po něm sáhl režisér John Milius a svěřil mu hlavní roli ve svém Barbaru Conanovi. Pro Arnolda šlo o průlom, při natáčení si však pod Miliem musel prožít leccos. Traduje se, že hned první natáčenou scénou byl okamžik, kdy Conana pronásleduje smečka psů. S profesionalitou sobě vlastní však Miliusův štáb údajně neměl k dispozici dobře vytrénovaná psiska a smečka přestala poslouchat - Arnold tak skutečně prchal před rozjívenou smečkou, která jej bolestivě poškubala. Hned poté následovala scéna Conanova pádu do hrobky. Zde to byl Arnold, kdo zakopl a krvavě spadl - Milius záběr nechal ve filmu, vzdor Schwarzeneggerově naříkání, že má bolesti, mu totiž režisér odvětil, že "bolest je dočasná, ale film je navždy".

Barbar Conan zdroj: Universal Pictures

4) Ridley Scott, trýznitel Vetřelce

Také Scott je pověstný vyčerpávajícími nároky, pro Bolaije Badeja to však v roce 1979 znamenalo natáčení, které jej přivedlo na pokraj depresí. Badejo byl totiž mužem v kostýmu ústředního monstra ve filmu Vetřelec - a aby Scott zachoval před svým štábem a herci maximální cizáckost potvory, pro Badeja to znamenalo velmi osamělé natáčení. Scott mu zakázal jakýkoliv kontakt s jinými herci během přestávek, odmítl mu povolit sundávání kostýmu a donutil ho dokonce spát v jiném hotelu, než kde trávil svůj volný čas zbytek štábu.

Vetřelec zdroj: 1979 20th Century Fox

3) Michael Bay, gentleman žádným coulem

Asi nikoho, kdo někdy viděl jediný film Michaela Baye, nepřekvapí jeho macho přístup k herečkám. Nemluvíme teď o jeho vlezlé kameře a oblibě superkostí - to je u filmu vcelku pochopitelné. Bay jde ale dál, než je jinak zvykem. Například Kate Beckinsale, v době vydání Pearl Harboru, veřejně označoval za "dostatečně neatraktivní, aby svým vzhledem nenaštvala ženské publikum" - včetně projevů přímo před ní! Megan Fox později Baye populárně přirovnala k diktátorovi, a rovněž její nástupkyně v sérii Avengers dobře pochopila proč. Když se Rosie Huntington-Whiteley na natáčení reklamy na spodní prádlo zeptal, jestli "umí chodit", po její kladné odpovědi ji zavedl kilometr daleko a nechal v poušti šlapat nazpět v podpatkách.

Pearl Harbor zdroj: 2001 Touchstone Pictures & Jerry Bruckheimer Films

2) David Fincher, maratonec

Pověstným drakonickým režisérem je i David Fincher, autor filmů jako je Klub rváčů či Zodiac. Puntičkář s minulostí režiséra reklam udělá pro finální dojem vše - včetně údajného lhaní hráčům. Na place Klubu rváčů tak Fincher ve scéně, kdy se má Edward Norton a Brad Pitt poprvé udeřit, naoko tomu druhému řekl, že vše bude jenom mírné pošťouchnutí - jen aby Nortonovi opodál sdělil, že má do úderu dát vše. Když pak Fincher přešel v Zodiacovi na digitál, umožnilo mu to natáčet záběry do zemdlení bez přestávek - a není nic více demoralizujícího, než když režisér může 35. opakovačku jediné scény vymazat jediným kliknutím, a nepustí tak herce na plac. Robert Downey, Jr. kvůli maratonskému natáčení prý na place močit do zavařovaček, protože jej Fincher nepustil ani na záchod!

Klub rváčů zdroj: 1999 20th Century Fox

1) Alfred Hitchcock, mistr hororu (na place)

Notorický šprýmař, jehož postupy občas hraničily s úchylností - i takový byl mistr hororu Alfred Hitchcock. Dobře známé je třeba jeho stalkerské zacházení s hlavní ženskou představitelkou Ptáků, Tippi Hedren. V rámci snahy o co nejautentičtější výkon na ní Hitchcock ve filmu skutečně vrhal živé ptáky a způsoboval tak skutečné škrábance na tváři. Hitchcock byl však herečkou posedlý i v jiném smyslu - nechal ji třeba sledovat. A když zrovna nestalkoval své vlastní herce, ani štáb neunikl jeho "vtípkům" - jako když se v dobrém rozmaru vsadil s kameramanem, že tento nestráví noc na place, přikurtován želízky ke kameře. Když nebožák souhlasil, Alfie mu nabídl sklenici brandy, aby lépe usnul. Jenže předtím do ní nezapomněl přimíchat projímadlo. Netřeba asi dodávat, že se tak štábu ráno naskytl na kameramana pohled, který mu v kariérním růstu nejspíše nepomohl.

Ptáci zdroj: Universal Pictures

Zatím bez komentáře, buďte první!