5 příšerných disco předělávek
zdroj: tisková zpráva

5 příšerných disco předělávek

4. 3. 2017 – 14:42 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

V pátek večer zavalila Česko vlna eurodisca skrze koncert formace Boney M. Sedmdesátá léta, kde se tahle partička proslavila, v poslední době přebrala to, čím se donedávna chlubily osmdesátky - pověst éry trashové zábavy, již "jsme už překonali". Stejně jako se však do módy znovu dostala nostalgie po neonové estetice let 1980-1989, i sedmdesátky se časem vrátí do popředí. V módě na to možná již dochází - poznejte proto pětici obludných písní, jejichž moderních předělávek se jistě dočkáme, pokud bude následovat i hudba.

5) Disco Lucy

Autor: The Wilton Place Street Band

I když dnes disco éra působí hlavně jako připomínka nevázaného užívání drog podporujících taneční elán, v počátcích působila spíše vstříc opulentnosti tanečních sálů. V kontrastu s rockovým bouřliváctvím 60. let proto dávalo smysl vytvořit disco verzi jiných, dřívějších songů z podobně opulentních 50. let. A tak se taneční předělávky dočkalo i ústřední téma populárního seriálu I Love Lucy, jež premiérovalo v roce 1951. Song byl promptně obohacen o chorál vybízející titulní Lucy (představovanou v seriálu herečkou Lucille Ball, toho času starou skoro 70 let) k běsnění na parketu, což je zhruba stejně bizarní myšlenkou, jako vytvořit disco verzi znělky Ženy za pultem.

zdroj: YouTube.com

Žena za pultem, dokážete si představit disco verzi?

zdroj: YouTube.com

4) Yes Sir, I Can Boogie

Autor: Baccara

Zatímco ABBĚ se povedlo vdechnout eurodiscu třpitkovou nadýchanost bez přílišné bulvárnosti, vlezlosti melodie Yes Sir, I Can Boogie od španělského vokálního dua Baccara může konkurovat jedině její přízemnost. Sténavý zpěv a ústřední text, který bez přílišných okolků popisuje, že obě zpěvačky mohou souložit po celou noc, jsou přesně tím důvodem, proč i neomalená, zhulená rocková éra 60. let působí ve srovnání s discem jako paragon vysoké kultury. Na zpívání o sexu není samo o sobě nic špatného - pokud bychom si však měli vybrat, jestli své babičce pustíme Baccaru nebo "softporno" Call on Me od Erica Prydze, mnohem raději bychom sáhli po tom druhém!

zdroj: YouTube.com

3) Venus (disco verze)

Autor: Frankie Avalon

Jednu pekelnou předělávku jsme tu už měli - a nikoliv omylem. Disco bylo obdobím, kdy skoro každá uvadající rocková hvězdička mohla chytit druhý dech. Tempo disca ovšem u většiny z nich původní kouzlo pošlapala a zapálila. Frankie Avalon si takto sám podřezal pod sebou větev, když svůj nadčasový padesátkový song Venus zrychlil a "obohatil" o rytmy, které při znalosti něžného originálu působí spíše jako noční můra.

zdroj: YouTube.com

Originální verze

zdroj: YouTube.com

2) Ain't Gonna Bump No More (With No Big Fat Woman)

Autor: Joe Tex

Původní matador jižanského soulu Joe Tex se v 70. letech rozhodl vydat se vstříc comebacku - ke smůle své i svých posluchačů se však jeho nejdominantnější song s ukrutánsky dlouhým názvem rozhodl popisovat příhodu, která by byla příliš banální i v dlouhé frontě na záchod. Hudba sice dýchá správnou sedmdesátkovou atmosférou, co je to však platné, když Joe pět minut v textu popisuje, jak jej při tanci (metaforicky asi i při sexu) shodila korpulentní žena... a nic víc? Ach, ta éra, kdy hudba vyprávěla ještě o něčem podstatném!

zdroj: YouTube.com

1) Disco Duck

Autor: Rick Dees

Vítěz našeho přehledu, pochybné ceny o nejhorší disco song vůbec i jeden z čelních bojovníků o status nejpříšernější písně historie popkultury nese jméno Rick Dees, a jeho tvoření je skutečný děs. Jakoby diskotékových motivů a nápadů nebylo v minulých nápadech dost, Disco Duck obohacuje "to nejlepší" z disco éry o kvákání, syčení a slova mluvícího kačera (!), jenž šroubuje infantilitu a odpudivost až donekonečna. Výsledek působí nebezpečně blízko tomu, co o tři dekády později zkusil Crazy Frog od Axela F. Jak už ale zaznělo, žádný hudební nápad ze světa nezmizí natrvalo - a budeme-li mít štěstí, třeba se jednou Crazy Frog a Disco Duck potkají v neodisco remixu. A třeba se takové předělávky dočká i Bonie M!

zdroj: YouTube.com

Hrůzný počit Crazy Frog od Axela F.

zdroj: YouTube.com

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku