4 reálné pomsty, které znějí jako z filmu
zdroj: Vlastní foto autora

4 reálné pomsty, které znějí jako z filmu

15. 12. 2016 – 17:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Pomsta je téma, které mají filmoví scenáristé často v oblibě. Vyskytne se ostatně i v příštím díle Hvězdných válek, jež nese jméno Rogue One: Star Wars Story a míří do kin na 15. prosince. I sám George Lucas, původní tvůrce této filmové ságy, má však ironicky na triku jednu dokonalou pomstu v reálném životě. Čtyřem skutečným příběhům o pomstě sice trestuhodně chybí krev, vše ale nevyhrazují humorem.

1. Policejní stránka se změnila na antipolicejní

Ze všech krásných věcí na internetu působí jeden prvek světové sítě jedině mrzení - řeč je samozřejmě o omezené platnosti internetových domén. Příběh programátora Briana McCraryho mezi všemi "hacky" jejich data trvanlivosti přesto dovedl kreativně využít. McCrary dostal v roce 2010 od policejního oddělení Bluff City pokutu za překročení rychlosti vysledovanou policejní kamerou. Policie Bluff City si již tehdy "užívala" nevalné pověsti za zneužívání pokus k rejžování na řidičích, kteří překračují rychlost v poklidných lokalitách o pár kilometrů - McCrary však záhy zjistil, že doméně policejní stanice končí životnost, a nikdo ze strážníků se nemá na její obnovu.

Zakoupil proto (zcela legálně!) doménu pro další časovou periodu jenom pro sebe a umístil na ní informace o městských kamerách a tom, jak jde podle něj o zlý nástroj bezpečnostních složek. Brzy na to vytanulo, že až 50% zisku z pokut jde do kapsy společnosti, která kamery umístila - což není úplně ideální zacházení s vybranými financemi. Policie Bluff City se o celé ztrátě "svého" webu dozvěděla až poté, co o paradoxní situaci začala psát média. Stránka pod adresou bluffcitypd.com funguje dodnes a stále jsou na ní k vidění žoviální informace o pokutách, které rozhodně nikdo z místních strážců zákona nenapsal...

bluffcitypd.com zdroj: web

2. Zloděj notebooku se nechtěně stal hvězdou internetu

Příběhů o tom, kterak zhrzený majitel ukradeného telefonu načapal zloděje díky sdílením cloudových dat, a našel tak jeho fotky či videa, existuje celá řada. Většina z nich je však novější a propracovanější, a obvykle tak jde spíše o utajenou marketingovou kampaň na nový typ telefonu, než co se přihodilo studentovi Bentley University Marku Baovi v roce 2011. Právě od něj totiž zřejmě mnoho podobných legendárních pomst pochází - Bao měl totiž jako majitel odcizenému notebooku to štěstí, že jeho zloděj nevypnul ukládání do cloudu, a Bao tak narazil na video, v němž zloděj provádí obskurní tanečky.

Netrvalo dlouho, a inkriminované video se objevilo na YouTube, kde nyní, pět let na to, visí s dvěma miliony přehrání. Nakonec po něm sám zloděj žádal stáhnutí videa, což zjevně nedošlo. Navrácením notebooku příběh i končí - není známé, jestli došlo na potrestání pachatele či nikoliv, věčná sláva z videa na YouTube je však trestem sama o sobě. A pokud vám celá story přijde nepravděpodobná, nejste sami - i jiní skeptici se však pokusili http://www.itwire.com/your-it-news/entertainment/46095-mark-baos-dancing-laptop-thief-a-hoax v ní najít zjevné skuliny, jen aby shledali, že vzdor některým specifickým prapodivnostem vlastně příběh nelze vyvrátit. Kdo ví, občas umí realita být divnější než sebelepší marketingová kampaň.

zdroj: Archiv

3. Prasátko našlo cestu do policejního loga – díky kreativnímu trestanci

Řada vězení a jiných nápravných institucí nabízí odsouzencům v průběhu výkonu trestu možnost či nutnost jednoduchého přivýdělku - od tradičního lepení pytlíků známého z našich končin však jinde ušli dlouhou cestu. V Northwest State Correctional Facility v americkém Vermontu se tak například několik let nazpět rozhodli k věru netradiční brigádě, když vězni dostali za úkol výzdobu policejních vozů! U většiny z nich to znamenalo montování SPZetek a podobné úkony, které zrovna nesmrdí průserem. Jeden z vězňů však za dobré chování dostal za úkol nalepení log na dveře třiceti policejních vozidel.

Není asi překvapivé, že stejně jako většina vězňů choval tento jedinec jistou zášť vůči bezpečnostním složkám - původní logo, jež obsahovalo obrázek kravičky a několika zvířátek na pastvině pod velehorami, tak "vylepšil" po svém o obrázek prasátka, značícího negativní termín pro policii, ukryté do skvrn v logu přítomného skotu. Trvalo víc než rok, než si toho všichni dokonce i samotní strážníci - jelikož byly přitom všechny vozy v aktivní službě, jejich úprava zabrala další čtyři trapné měsíce, během nichž veřejnost ve Vermontu díky kousavému zájmu médií věděla, co přesně se ukrývá na karoserii strážců zákona.

Policejní logo zdroj: tisková zpráva

4. George Lucas a jeho pomsta sousedům

Slíbili jsme Lucasovu pomstu, a tady je. Ačkoliv je George Lucas nejznámější jako člověk, který vdechl život Hvězdným válkám, jeho ego se zjevně nevyhýbá ani dramatické konfrontaci v realitě. Po celých 25 let tento mediální magnát chtěl na svém pozemku v Marin County v Kalifornii vybudovat produkční studio - problém byl, že prakticky všichni jeho bohatí sousedi stáli proti projektu na základě předpokladu, že do poklidné, zlatem čpící oblasti přinese příliš hustou dopravu a hluk. Po čtvrtstoletí protahování a vyjednávání se proto Lucas v roce 2012 nakonec rozhodl, že nemá smysl bojovat s větrnými mlýny a ideu odpískal.

Jaký byl jeho plán pro pozemek, který měl tak dlouho ve svém vlastnictví? Komunitní centrum se zaměřením na nízkonákladové domy určené nízkonákladovým rodinám. Namísto produkčního komplexu, jenž by spolupracoval na filmech za stovky milionů dolarů tak dostanou sousedi prakticky totéž, jenom s větším počtem obyvatel, větší frekvencí dopravy a s daleko menší hodnotou pozemku. Pomsta občas umí být potvora.

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje zdroj: Bontonfilm

Zatím bez komentáře, buďte první!