4 kapely, které ukradly svůj největší hit
zdroj: Profimedia

4 kapely, které ukradly svůj největší hit

19. 1. 2017 – 10:21 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Už na 22. ledna čeká Českou republiku první větší letošní koncert. V Praze si zahraje známá punkrocková formace Green Day. Věděli jste však, že vzdor všemu kvalitnímu má právě tahle kapela na triku krádež songu svých kolegů? Green Day kvůli tomu naštěstí nemusí zbytečně smutnit - něco podobného je ve světě velké hudby tak trochu normou.

Beatles

Song: I Feel Fine přetočený z Watch Your Step od Bobbyho Parkera

Na loupeže uměleckého charakteru nejsou imunní ani největší velikáni hudebního světa - jmenovitě zřejmě největší kapela 20. století, Beatles. Jistě, velký úspěch přímo vábí nejrůznější obvinění pochybného charakteru. Avšak nikoliv vždy se musí nutně jednat jenom o závist. Protože například takový song I Feel Fine z dílny Beatles z roku 1964 je opět nápadně podobný songu Watch Your Step od Bobbyho Parkera. Vtip je v tom, že tento je o tři roky starší.

Příběh jde dál než jen za "povrchní" příbuznost hlavního hudebního motivu. George Harrison se sám přiznal, že jej lvím podílem "ovlivnila" kytarová magie Bobbyho Parkera, ačkoliv jednoho při poslechu napadají i jiné výrazy než jen "inspirace".

zdroj: Archiv

Radiohead

Song: Karma Police přetočený ze Sexy Sadie od Beatles

Karma si však nevybírá ani u pozdějších následovníků Brouků. Radiohead jako jedno z velkých jmen nového pojetí populární hudby tak pro změnu přetočilo svůj dost možná nejslavnější song Karma Police od staršího songu Sexy Sadie, jež vydali Beatles - ochutnávku druhého jmenovaného najdete níže. Ani v případě Radiohead tím samozřejmě podobnost nekončí!

Hned první album formace například nabídlo skladbu Creep, která nezapře značnou podobnost s hudební složkou slavného a mnohem staršího The Air That I Breathe od Hollies. Původní autoři dokonce hnali Radiohead k soudu... a vyhráli. za spoluautory Creep jsou tak označeni i původní textaři Hollies. Jak se však zdá, v hudebním světě nejde pro většinu posluchačů ani tak o hudbu, jako spíše text a nápadně odlišný klip.

zdroj: Archiv

Madonna

Song: Justify My Love přetočený ze Security of the First World od Public Enemy

O popové královně a císařovně Madonně se samozřejmě traduje, že i ona se shlédla u řady kolegů a kolegyň. Nakonec, podobné přebírání je do určité míry normální - Elvis by také neměl co hrát, kdyby před ním rock nevynalezli černošští muzikanti, jejichž styl zase čerpal odjinud. Podobně jako Beatles svou roli u Madonny hraje i sláva - obvinění čítající desítky příkladů (včetně podobností jejích kostýmů...), jež jsou tak dlouhá, jako obvykle i nudná. Najdeme tu 15 soudních pří.

Jednou z výjimek, kde je ovšem soud poměrně rychlý a zjevný, je ovšem dvojice písní Justify My Love od Maddony stojící oproti Security of the First World od Public Enemy. Nejenže si Madonna ze staršího songu vypůjčila hudbu, ale jako bonus rovněž překopírovala text od básnířky Ingrid Chavez. Jak ta, tak i Public Enemy úspěšně žalovali popovou divu a na jejím úspěchu sami utržili peníze, takže, když se to vezme kolem a kolem, být vykradený Madonnou možná není zase tak hrozné - pokud máte peníze na právníky.

zdroj: Archiv

Green Day

Song: American Idiot přetočený z Doublewhiskeycokenoice od Dillinger Four

I pokud neholdujete punk rocku v podání Green Day, zřejmě dobře znáte jejich ikonickou píseň American Idiot z počátku milénia. Jedná se ostatně o song, jež definoval comeback celé kapely z mírného vyhoření na konci předešlé dekády. Problém je, že vyjma textu se hlavní hudební motiv opět nápadně podobal o fous písni Doublewhiskeycokenoice od Dillinger Four, jež byla vydána na jaře 1998.

Není to ostatně jediná píseň, kterou si Green Day vypůjčili jinde. Jejich Brain Stew zní podezřele podobně jako 25 or 6 to 4 od kapely Chicago, Horseshoes and Handgrenades zase připomíná Main Offender of The Hives, a výčet by mohl pokračovat. Výborně ho sumíruje video níže. Kopírování od kolegů však, zdá se, platí za jednu z ctností, které se v hudebním světě nosí jako tradice!

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!