4 herci a zpěváci, kteří kamarádí se slavným diktátorem
zdroj: Profimedia

4 herci a zpěváci, kteří kamarádí se slavným diktátorem

13. 3. 2017 – 13:57 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Celebrity jsou známé pro nejrůznější a nejzrůdnější vrtochy - vedle nekonečné série svateb, večírků a rozvodů se ovšem několik slavných jalo realizovat i mnohem bizarnější zálibu, totiž propagovat politické strany. Na pomyslném Olympu z nich jsou pak ti, kdo obyčejný koncert na politickém mítinku povýšili na přátelství s maniakálními diktátory po celém světě. Jde o trend, který přitáhl tolik herců, zpěváků či sportovců, že jsme našli hned čtyři z těchto velkých, atypických kamarádství!

4) JLo + Gurbanguly Berdymukhamedov

Možná jste seznámeni s turkmenským vůdcem Gurbanguly Berdymukhamedovem, totéž však rozhodně nemůže říct americká zpěvačka a herečka Jennifer Lopez. Ta si před čtyřmi lety neodpustila vystoupení v rámci Gurbangulyho (budeme mu raději říkat kratším prvním jménem) soukromých narozenin a předvedla tu šou, jak se patří. K její cti - asi jediné v rámci našeho krátkého seznamu - Lopez později tvrdila, že o Gurbangulyho pověsti předtím nevěděla. Příhody, jako když se její choreograf v průběhu cesty na Twitteru podivoval, kde jsou všichni fanoušci, tomuto tvrzení docela nahrávají.

JLo to však nebránilo v řadě podobných vystoupení pro ruské oligarchy nebo třeba poněkud kontroverzního čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, na nichž si přišla na solidních 10 milionů dolarů. Naznačuje to, že mnoha podobná "přátelství" celebrit s diktátory jsou zkrátka jenom opulentním soukromým vystoupením. Jestli přístup "byznys je byznys" na omluvu stačí či nikoliv, si už pak bude muset každý fanoušek rozhodnout sám.

Jennifer Lopez

3) Steven Seagal + Alexandr Lukašenko

Na přístup podobného „pragmatického“ vystoupení se však nemůže vymluvit Steven Seagal. Záliba světoznámého rozdávače ran v opěvování východoevropské politické garnitury je dobře známá – Seagal je rovněž velkým obdivovatelem Vladimíra Putina.

Ovšem neodmítl ani milé pozvání do skromného příbytku běloruského prezidenta proslaveného třeba nařčením z falzifikace voleb, krom tradičního lidskoprávního mrzení a podobných srandiček. Tím ale bizarnost návštěvy někdejšího akčního hrdiny ani zdaleka nekončí.

Seagal si v Lukašenkově domě dopřával chroupání místních mrkví, přijal bohatou nabídku dalších darů včetně melounů a dotazy na téma věznění disidentů odbyl slovy "každý prezident je přece nařčen z nějakého přestupku". Inu, také reakce.

Steven Seagal, Alexandr Lukašenko

2) Sting + Islam Karimov

Přátelství (či alespoň „sňatek z rozumu“) mezi celebritami a diktátory se ovšem ani zdaleka neomezuje na drsné představitele akčních rolí. Sting, jeden z nejněžnějších světových performerů, jenž o sobě často dává najevo vědět v humanitárním kontextu, se podobně ulítl s Islamem Karimovem, uzbeckého diktátora libujícího si ve věznění opozice, podpoře dětské práce a uvaření minimálně jednoho ze svých odpůrců zaživa. Nedá se zřejmě dost dobře říct, že dvojice jsou přátelé jako takoví - rozhodně však Stingovi nedělalo problém vystoupit na uměleckém festivalu organizovaném Gulnarou Karimovovou, dcerou a nástupkyní Islama.

"Jsem si dobře vědom odpudivé lidskoprávní i ekologické reputace uzbeckého prezidenta," odpověděl Sting později na všetečné otázky na charakter své návštěvy, "Je zjevně uvězněn ve středověkém způsobu myšlení," pokračoval zpěvák, nadechujíc se na příslovečné 'ale', jež přišlo krátce poté. "Věřím, že kulturní bojkot je nejenom zbytečný, ale kontraproduktivní, protože okrádá státy o přísun nápadů a umění, kvůli čemuž se stávají stále uzavřenější a paranoidnější." Sting v rámci svého uzbeckého vystoupení přinesl do Uzbekistánu přísun v hodnotě jednoho až dvou milionů liber, a to doslova - právě tolik totiž stál jeho místní honorář.

Sting

1) Dennis Rodman + Kim Jong-un

Na věčné časy a nikdy jinak – nejspíše takhle vypadalo stvrzení přátelství mezi černošským basketbalistou Dennisem Rodmanem a severokorejským diktátorem Kim Jong-unem. Nejspíše by se našlo jenom málo věcí, které mají oba společné. Rodman se proslavil jako agresivní hráč a milovník piercingu a tetování, Kim zase jako další nástupce vládnoucí dynastie KLDR a člověk odpovědný doslova i v přeneseném smyslu za zdejší občasný hladomor.

Přesto Rodman zjevně obdivuje svého severokorejského bracha a několikrát to dal okatě najevo - uspořádal v KLDR basketbalový turnaj, zazpíval na diktátorových narozeninách a v přímém přenosu vynadal CNN, jak se opovažuje cokoliv z toho považovat za podporování zdejšího režimu. To celé v době, kdy KLDR zadržela amerického misionáře Kennetha Bae za údajnou špionáž a Kim popravil svého strýce. Později se Rodman se slzami ovšem zapřel, že už nikdy nikomu neublíží a do KLDR nevstoupí.

Dennis Rodman, Kim Jong Un

Zatím bez komentáře, buďte první!